Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Ve Frýdlantě v příštím roce otevřou pro středoškoláky přírodovědné lyceum, první v kraji

Nový maturitní obor Přírodovědné lyceum chce už v příštím školním roce otevřít Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. Do prvního ročníku přijme 30 žáků, kteří získají jak kvalitní všeobecné vzdělání, tak vzdělání zaměřené na odborné předměty z oborů zemědělství, lesnictví a potravinářství. Půjde o první přírodovědné lyceum v Libereckém kraji.

Nový maturitní obor Přírodovědné lyceum je součástí změn v oborech vzdělávání, které v současné době připravuje pro příští školní rok Liberecký kraj celkem v pěti středních školách, které zřizuje. Změny se týkají snížení či zvýšení kapacit v konkrétních oborech vzdělávání. V případě Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant jde o utlumení maturitního oboru Ekologie a životní prostředí a vznik nového maturitního oboru Přírodovědné lyceum. „V podstatě to znamená, že obor Ekologie a životní prostředí bude dobíhající, takže v příštím školním roce už škola první ročník neotevře a postupně tento obor nahradí obor Přírodovědné lyceum,“ vysvětluje náměstek hejtmana Libereckého kraje pro oblast školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jiří Čeřovský (ODS).

Statistické údaje úřadu práce totiž ukazují, že absolventi oboru Ekologie a životní prostředí patří mezi deset nejčastěji registrovaných oborů na úřadech práce. „Tato skutečnost naznačuje potřebu přizpůsobit oborovou strukturu a vzdělávací programy tak, aby lépe odpovídaly současným potřebám trhu práce a zajistily absolventům lepší uplatnění. Přírodovědné lyceum se zaměřením na širší spektrum přírodovědných disciplín poskytne žákům širší možnosti uplatnění jak v dalším studiu, tak v profesním životě. Zároveň tím rozšiřujeme nabídku všeobecně vzdělávacích programů v kraji,“ podotýká Jiří Čeřovský.

S myšlenkou na vznik přírodovědného lycea začala Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant pracovat zhruba před rokem a čtvrt v souvislosti se změnou oborové soustavy vzdělávání a zvyšujícími se požadavky na lyceální vzdělání ze strany uchazečů o studium a rodičů. „Naše škola už nabízí studijní obory zaměřené na ekologii, zemědělství, potravinářství nebo lesnictví. Lyceum nabídne ale trochu jiné vzdělání. Poskytovat bude vedle odborných předmětů i rozšířené všeobecné vzdělání. To znamená že vedle těch odborných předmětů budou mít žáci přírodovědného lycea více hodin matematiky, chemie, biologie nebo jazyků, než ostatní studijní obory,“ vysvětluje ředitel Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant Miroslav Kudrna.

Pro absolventy to bude znamenat větší možnosti při navazujícím studiu, než u současných studijních oborů školy. Výrazně žádanější budou absolventi i na trhu práce. Uplatnění najdou v laboratorních a provozních rolích, stejně jako v administrativních a správních pozicích.

„Návrh na nový maturitní obor Přírodovědné lyceum jsme na Radě Libereckého kraje odsouhlasili. Nyní bude spolu s ostatními návrhy na změny v oborech vzdělávání prostřednictvím krajského úřadu odeslán jako žádost na Ministerstvo školství České republiky, které námi navrhované změny v rejstříku škol, jak věříme, provede s účinností k 1. září 2025,“ uzavírá hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Pokud se tak stane, první studenti začnou Přírodovědné lyceum ve Frýdlantě studovat už ve školním roce 2025/2026.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením SŠHL Frýdlant

Štítky školství, přírodovědné lyceum, Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantě v příštím roce otevřou pro středoškoláky přírodovědné lyceum, první v kraji  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.