Počasí dnes12 °C, zítra9 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Zařízení pro nejmenší děti chybí. Řešením jsou dětské skupiny, jedna nyní otevírá i v Liberci

Zažívá to asi každý rodič, který má malé děti. Do školky vám dítě vezmou nejdříve až od tří let, často je zájem tak velký, že se s ratolestí do spádového zařízení nedostanete. A někteří rodiče by navíc chtěli zpět do práce už dřív, jenže pro mladší děti nabídka prakticky neexistuje. Proto vznikají takzvané dětské skupiny.

Jednou z nich je i dětská skupina Řechtající králíček. Ta má místo až pro dvanáct dětí, a to již od dvou let a podle ředitelky Pavly Řechtáčkové se po domluvě mohou umístit i děti mladší. „Jsme připraveni i na menší děti, je to o individuální domluvě s rodiči,“ říká.

Řešení pro rodiče, kteří chtějí zpět do práce

I díky Řechtajícímu králíčkovi se tak rodiče mohou rychleji zapojit zpět do pracovního procesu. Klasické školky totiž na takhle malé děti připravené nejsou a v drtivé většině vezmou až tříleté a starší. „Pokud se rodiče chtějí vrátit brzy do práce, možnost umístění pro tyhle děti je velmi malá,“ potvrzuje ředitelka. Právě proto podobné dětské skupiny vznikají.

Jak potvrzuje i mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová, děti starší tří let se v Liberci nakonec daří umístit prakticky všechny. I když se může stát, že ve vytipované školce zrovna místo není. „Rodičům dětí, které nebyly přijaty v rámci zápisu do zvolené školky z kapacitních důvodů, byla nabídnuta místa v jiných školkách zřizovaných statuárním městem,“ uvedla.

Míst ve školkách by navíc v příštích letech mělo přibývat. „Podle porodnosti v posledních šesti letech lze předpokládat postupný úbytek až třetiny školkových dětí, na druhou stranu nelze dopředu odhadnout možnou vnější migraci, která nemusí být zanedbatelná a v Liberci vždy hraje roli,“ doplnil náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro LK).

Podle něj navíc ve městě v budoucnu vyrostou nové školky. „Zcela určitě počítáme s novou MŠ na Kunratické (nová výstavba) i v Pavlovicích (výstavba Polní), to už máme s investory dohodnuté,“ dodal.

Saunování nebo čistička vzduchu

Podle vyjádření radnice jsou ale volná místa ve školkách i nyní. „I v současné době jim jsme schopni volná místa nabídnout,“ dodala Kodymová s tím, že další místa nabízí i jiní zřizovatelé. A mezi ně patří třeba právě Řechtající králíček, který navíc rodičům přináší pro jejich děti zajímavé služby. „Jsme zaměření na Montessori výuku. Chceme, aby děti byly zdravé, nabízíme i pravidelné saunování, chceme dbát na imunitu dětí. Máme také čističku vzduchu s ionizátorem, kterou jim pouštíme při spánku,“ pokračuje Řechtáčková.

Velkým problémem pro řadu rodičů je i stravování. I na to kladou v Řechtajícím králíčkovi velký důraz. „Svačinky nabízíme formou velkého výběru. Dítě si samo vybere, na co má chuť," doplňuje.

Docházení do dětské skupiny je podle ní individuální. Dítě může chodit třeba jen na dopoledne nebo na vybrané dny. Vše probíhá po pečlivé konzultaci s rodiči.

Ti se navíc mohou do dětské skupiny přijít s dětmi podívat na dny otevřených dveří. Ty v říjnu proběhnou hned tři vždy ve čtvrtek, a to 3., 17. a 31. Informace o dětské skupině zájemci najdou také na webových stránkách a také facebooku a instagramu, kde se dozví nejnovější informace.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením dětské skupiny Řechtající králíček

Štítky školky, dětské skupiny, liberec, mateřská škola, řechtající králíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zařízení pro nejmenší děti chybí. Řešením jsou dětské skupiny, jedna nyní otevírá i v Liberci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.