Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Soutěžní program TechStarter propojí studenty s praxí a podpoří technické vzdělávání v regionu

Agentura regionálního rozvoje ve spolupráci s Libereckým krajem spouští půlroční program TechStarter, který propojí studenty s místními firmami a přinese jim reálné úkoly z praxe. Studenti budou řešit konkrétní problémy firem, což má podpořit jejich zájem o technické obory a připravit je na pracovní trh. Firmy si od projektu slibují přínos nových pohledů a nápadů, které pomohou zkvalitnit provoz i školní výuku.

Zadání pro středoškoláky vzešlo z firem, které studentům ukázaly, co ve svých provozech využijí. „Nezaujatý pohled zvenčí nám může přinést cenné podněty. Potvrdilo se to ostatně i během našeho prvního setkání se studenty. V TechStarteru mohou nejen vymýšlet nápady, ale také být u jejich uvedení do praxe,“ říká Libuše Benešová, HR manažerka z DGS Druckguss Systeme. „Lety praxe můžeme být zaslepeni. Těší mě, že teď do naší firmy přijde mladá krev, najde jiný pohled a zpříjemní nám práci,” sdělil Jakub Spáčil ze zúčastněné firmy ZF Automotive Czech. 

Programu se také účastní další místní firmy, jako jsou SigmaPlast, Ontex CZ a Solar Monitor. Zapojené firmy oceňují na programu především prohloubení spolupráce se školami. Podle nich by bylo dobré začlenit do školních tematických plánů spojení výuky s reálnými potřebami z praxe.

Studenti i učitelé vidí v TechStarteru budoucnost

„K technice mě od mala vedl táta. Určitě v ní vidím svou budoucnost, a i proto chci pokračovat na vysokou školu,“ sdělila Anička Plchová ze SPŠ Česká Lípa. „Začínal jsem s Merkurem a teď mě na škole baví oživovat stroje,“ doplňuje ji spolužák Ondra Starý. Společně s dalšími studenty se shodnou na tom, že jim tento program pomůže dále se rozvíjet. „Ze života vyplývá, že ty reálné výzvy techniky baví nejvíce. A na to my ve škole klademe velký důraz, aby naši studenti měli dostatek praktické výuky. Něco jako TechStarter tu určitě chybělo,” pochvaluje si učitel Pavel Pátek z Průmyslovky Liberec. 

Východisko z krize technických profesí

Program TechStarter má za cíl především zlepšit krizovou situaci v oblasti technického vzdělávání a průmyslu. Počty absolventů vycházejících ze škol totiž nedostačují poptávce na trhu práce. „Proto chceme podpořit studenty technických oborů, pomoci jim profesně růst už na škole tím, že je zapojíme do řešení reálných projektů firem z regionu,“ vysvětluje Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. 

„Studenti se dostanou ke špičkovým technologiím a firmy je postaví před výzvy ze své každodenní reality. Sázíme na to, že tak zvýšíme jejich kreativitu, motivaci a chuť věnovat se oboru i po absolutoriu. O to nám jde především,” dodává Martina Pšeničková z Agentury regionálního rozvoje.   

Prvního ročníku programu TechStarter se účastní sedmadvacet středoškoláků ze šesti technicky zaměřených škol Libereckého kraje. Studentské týmy mají k dispozici mentory – jednoho z firmy a jednoho ze školy – kteří s nimi budou po celou dobu programu konzultovat nápady a navrhovaná řešení. Na přelomu února a března příštího roku proběhne v každé z firem vyhodnocení projektů, a soutěž pak vyvrcholí slavnostním zakončením, kde úspěšní studenti obdrží finanční odměny.

Zapojené firmy:
  • ZF Automotive Czech s.r.o. 
  • Sigmaplast a.s. 
  • ONTEX CZ s.r.o. 
  • Solar Monitor s.r.o.
  • DGS Druckguss Systeme s.r.o. 

Zapojené školy:

  • Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Liberec, příspěvková organizace 
  • Střední průmyslová škola, Česká Lípa, Havlíčkova 426, příspěvková organizace 
  • Střední průmyslové školy technické, Jablonec nad Nisou, Belgická 4852, příspěvková organizace 
  • Integrovaná střední škola, Vysoké nad Jizerou, Dr. Farského 300, příspěvková organizace 
  • Střední škola a Mateřská škola, Liberec, Na Bojišti 15, příspěvková organizace 
  • Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dana Filipová

Štítky TechStarter, vzdělání, školy, studenti, praxe, firmy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěžní program TechStarter propojí studenty s praxí a podpoří technické vzdělávání v regionu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.