Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sto let starý vlak československých legií míří do Liberce

Žádné učebnice, ale rovnou názorná ukázka. Na liberecké vlakové nádraží dorazí za dva týdny sto let starý Legiovlak, který byl v období 1918 – 1920 pojízdnými kasárnami. Autorem projektu je Československá obec legionářská, která chce názorně žákům škol a zájemcům z řad veřejnosti předvést, jak vypadal vlak, ve kterém naši vojáci žili.

„Kromě samotného vlaku chystáme pro návštěvníky během expozice prohlídky jednotlivých vagónů s průvodci, vědomostní soutěže, promítání a přednášky v přilehlých prostorách nádraží Českých drah“, uvedl Jiří Charfreitag, tajemník Československé obce legionářské.

Slavnostní zahájení expozice je naplánováno na 28. května. Na návštěvníky bude čekat například zrekonstruovaný vagon těpluška, jenž byl obytným vagónem až pro patnáct legionářů. Soupravu doplní vůz polní pošty, zdravotní vůz, obrněný štábní, zabezpečovací a plošinový vůz.

Všechny vagony přepravovaly československé legionáře, kteří se dobrovolně hlásili do carské armády bojovat proti rakousko-uherskému utlačovateli a německým vojákům. Brázdili transsibiřskou magistrálu a postupně dobili všechna velká sibiřská města.

„Po válce se legionáři těšili velké úctě od všech občanů nově vzniklého Československého státu pro svou velkou odvahu a hrdinství. Obojí prokazovali i při druhé světové válce, kdy řada z nich pracovala v odboji proti nacismu. Dnes se na ně zapomíná a tomu chceme všichni zabránit“, dodal Petr Pimek z obecně prospěšné společnosti Archa 13.

Legiovlak bude v Liberci k vidění do 12. června, kdy vyrazí do dalšího krajského města.

Štítky Liberec, Legiovlak, České dráhy, druhá světová válka, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sto let starý vlak československých legií míří do Liberce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.