Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Liberecký kraj převezme Obchodní akademii v Tanvaldu

Liberecký kraj převezme od Tanvaldu obchodní akademii. Střední škola byla dosud součástí Masarykovy základní školy Tanvald, od 1. září se stane součástí tanvaldského gymnázia, jehož zřizovatelem je Liberecký kraj. Spojením obou škol vznikne silnější a stabilnější střední škola.

Gymnázium Tanvald i obchodní akademie byly podle Losové v posledních letech v obtížné situaci. Gymnázium se potýkalo s klesajícím zájmem o studium, v předchozích třech letech se mu dvakrát nepodařilo otevřít první ročník čtyřletého gymnázia. Obchodní akademie rovněž naplňovala kapacitu jen s obtížemi, v letošním školním roce nastoupilo do prvního ročníku jen 15 žáků. Vývoj počtu žáků ale podle radní nenabízí o mnoho lepší prognózu ani do dalších let.

Spojením obou škol by se ale měla situace zlepšit. Kraj chce totiž zároveň zrušit v Tanvaldu čtyřleté gymnázium, zůstane jen to osmileté. "Stávajících žáků se změna nijak nedotkne, jelikož jde o postupný přechod od prvních ročníků. Zároveň Tanvaldsko nepřijde o možnost gymnaziálního vzdělávání pro žáky z devátých ročníků, protože ti mohou být přijati do kvinty osmiletého gymnázia," uvedla Losová. Tento způsob se podle ní úspěšně uplatňuje i na gymnáziích v Mimoni či Frýdlantu. Od roku 2019 tak bude v Tanvaldu už pouze osmiletý obor gymnázia a čtyřletý obor obchodní akademie.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Tanvald, obchodní akademie, Gymnázium Tanvald, Tanvaldsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj převezme Obchodní akademii v Tanvaldu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.