Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dobrá zpráva: Dětská univerzita může pokračovat

Oblíbená Dětská univerzita v Liberci může pokračovat. Liberecký kraj na ni dá půl milionu korun, rozhodli dnes zastupitelé. Projekt Technické univerzity v Liberci, kterým za šest let prošly stovky dětí nejen z Liberce a Libereckého kraje, ale i z celé republiky, byl v minulosti financován z Evropských fondů.

Poslední programy ale končí a nové žádosti zatím není možné podávat. Pokračování projektu tak bylo vážně ohroženo. Díky podpoře z kraje bude možné kurzy v září opět otevřít, byť jich bude méně.

"Rozhodli jsme se univerzitu podpořit, protože je to ojedinělý projekt v České republice, který hlavně podporuje přírodovědné a technické vzdělávání. V 52 oborech se vzdělává více než 800 dětí ze základních škol a teď už měli i přes sto středoškoláků, což je unikátní," řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj), která návrh zastupitelům předkládala.

Liberecká univerzita se na propagaci technických oborů a vzdělávání školáků zaměřuje od roku 2009. Nejprve v projektu Startech-začni s technikou, na který o tři roky později navázala Otevřená univerzita, a pak projekt EDUTECH, který teď končí. Programy už prošlo přes 10.000 dětí. "Ověřili jsme si, že děti technické problémy baví a není těžké je zaujmout. Často ale nemají příležitost si něco samy prozkoumat, vyřešit nebo vyrobit," řekl vedoucí projektu Miloš Hernych.

Kurzy pro děti nabízela univerzita v minulosti díky evropským dotacím bezplatně, v příštím roce budou muset přispět i rodiče. Půlmilionová dotace umožní podle Hernycha uspořádat deset kurzů pro 80 dětí. To je desetina dětí, které kurzy prošly v tomto školním roce. "Snažíme se sehnat další podporu od sponzorů, nadací a podobně. Příspěvek kraje bude použit na přežití myšlenky dětské univerzity a bude určen na podporu klíčových oborů v příštím školním roce. Pokud se seženou další prostředky nebo bude podpora od rodičů větší, otevírali bychom další kurzy," dodal Hernych.

Redukce se letos dotkla i oblíbené Letní dětské univerzity. Dvoutýdenní pobytový tábor, kterým loni prošlo přes 70 dětí, se letos změní v příměstský. "Na bezplatný pobytový tábor už bohužel nemáme dostatek peněz. Protože však je obrovský zájem ze strany dětí i rodičů, přistoupili jsme k lacinější variantě kurzů s denní docházkou," řekl Hernych. Kurzy určené dětem z druhého stupně základních škol nebo nižších ročníků víceletých gymnázií začínají 13. července. Celkem se jich o prázdninách uskuteční 12, zájemci se mohou přihlásit na adrese http://edutech.tul.cz. "Zájem je velký, kurzy se velmi rychle plní," uvedl Hernych.

Zdroj: ČTK

Štítky univerzita, projekt, Liberecký kraj, Liberec, Technická univerzita v Liberci, Česko, Alena Losová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva: Dětská univerzita může pokračovat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.