Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turnovská hotelovka se přestěhuje, ušetří ročně dva miliony

Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola v Turnově na Semilsku se bude stěhovat. Střední škola s téměř 600 studenty dnes působí na dvou místech - v pronajatých prostorách bývalých kasáren ve Zborovské ulici a v budově v Alešově ulici patřící kraji.

Výuka by se měla soustředit do jediné budovy v Alešově ulici, na nákladech tak kraj ročně ušetří dva miliony korun. Novinářům to dnes řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj).

Akademie se před šesti lety sloučila s integrovanou střední školou, a proto učí na dvou místech. "Z hlediska organizace výuky už nelze provádět teoretickou výuku v obou budovách, proto budeme od září teoretickou výuku u všech oborů mít v Alešově ulici, ale praktickou výuku a všechny ostatní činnosti, jako jsou soutěže, přijímací zkoušky, maturitní zkoušky, budeme provádět ve Zborovské ulici," řekla ředitelka školy Milena Lednejová.

V tomto režimu bude škola učit nejméně dva roky, tak dlouhá je totiž výpovědní lhůta z pronájmu ve Zborovské ulici. V areálu bývalých kasáren ve Zborovské působí obchodní akademie a hotelová škola od roku 2001, kdy byla dokončena jeho rekonstrukce. Nákladnou investici za více než 120 milionů korun platilo město, kterému areál patří. Rekonstrukci si mohla radnice dovolit díky štědré podpoře soukromého investora, turnovského rodáka a mecenáše Bohuslava Jana Horáčka, který zaplatil polovinu nákladů, zhruba desetinou přispěl stát. Dnes má střední škola v areálu jen deset tříd a část prostor pronajímá soukromým subjektům. "Pomáhá nám to hradit vysoké náklady na provoz," řekla ředitelka.

Město Turnov nabízelo objekt bývalých kasáren Libereckému kraji výměnou za budovu v Alešově ulici. "Pociťujeme určitý nepoměr v občanské vybavenosti v této části města, chybí tam hlavně plnohodnotná základní škola, máme tam jen základní školu od první do čtvrté třídy," vysvětlil důvody nabídky turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Do krajské budovy by radnice ráda přesunula i pobočku domu dětí a mládeže, pobočku základní umělecké školy a budova by mohla nabídnout i lepší prostory pro pobočku knihovny nebo klub seniorů. "Žádnou budovu vhodnou pro tyto účely město v této části nemá," dodal Hocke.

Liberecký kraj ale směnu odmítl kvůli vyšším nákladům na provoz, ale také třeba kvůli výhodnější poloze budovy v Alešově ulici. Naopak se začalo mluvit o tom, že škola úplně opustí městskou budovu. Radnice tak bude muset vyřešit, co s ní. Už teď do části přesunula speciální základní školu, pro základní školu ji ale využít nemůže, jedna stojí hned v sousedství. "Nemůžeme nechat takhle velký dům chátrat, dokážu si představit, že tam přesuneme knihovnu, dům dětí, základní uměleckou školu nebo také část městského úřadu," řekl Hocke. Největším problémem podle něj bude, co se specializovanými provozy, jako je cvičná kuchyně nebo bar.

Zdroj: ČTK

Štítky střední škola, Turnov, Liberecký kraj, okres Semily, základní škola, Tomáš Hocke, Alena Losová, Bohuslav Jan Horáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovská hotelovka se přestěhuje, ušetří ročně dva miliony  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.