Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dětská univerzita v Liberci bude, rodiče si ale musí připlatit

Oblíbená Dětská univerzita v Liberci bude letos na podzim pokračovat, přestože se musí obejít bez evropských dotací. Vzdělávací program určený dětem se zájmem o vědu a techniku zachránila půlmilionová dotace z Libereckého kraje. Podmínkou ale bylo, že se na financování kurzů budou podílet i rodiče, kteří zaplatí 2500 za roční kurz.

I přesto je zájem obrovský, zbývá zhruba 50 posledních míst, řekl dnes vedoucí projektu Miloš Hernych z Technické univerzity v Liberci.

Dětská univerzita byla ještě loni součástí projektu EDUTECH, na který škola dostala 26 milionů korun z evropských fondů, kurzy pro děti tak byly zdarma. Díky tomu se nejen rozšířila nabídka oborů a jejich kapacita, ale rozrostla se i nabídka pro středoškoláky. Zatímco loni mohlo do kurzů nastoupit rekordních 500 dětí, letos je kapacita zhruba poloviční. "Původně jsme se ale báli, že nebudeme moci přijmout více než stovku dětí. Teď jsme překvapeni, jak velký je o kurzy zájem, přestože už nejsou zadarmo," poznamenal Hernych.

Volná místa podle něj rychle mizí. "Největší zájem byl o všechno z robotiky, během jediného odpoledne byl obsazený také třeba kurz 3D technologie, přidali jsme ještě jeden a na jeho zaplnění stačily další dva dny. Další zájemce už musíme odmítat," řekl Hernych. Menší zájem byl podle něj o aplikovanou fyziku nebo mikrobiologii, kde jsou ještě volná místa. Volno je ještě i v kurzech úpravy textilních materiálů, aplikované matematiky nebo základů elektrotechniky.

Dětská univerzita je jedním z projektů zaměřených na propagaci technických oborů a vzdělávání školáků. Liberecká univerzita se tomu věnuje od roku 2009, nejprve v projektu Startech-začni s technikou, na který o tři roky později navázala Otevřená univerzita a následně projekt EDUTECH, který o prázdninách skončil Letní dětskou univerzitou. Programy za tu dobu prošlo přes 10.000 školáků. "Ověřili jsme si, že děti technické problémy baví a není těžké je zaujmout. Často ale nemají příležitost si něco samy prozkoumat, vyřešit nebo vyrobit. Naše kurzy jim tuhle možnost dávají," dodal vedoucí projektu.

Zdroj: ČTK

Štítky univerzita, Liberec, projekt, Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětská univerzita v Liberci bude, rodiče si ale musí připlatit  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.