Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Do stipendií v Libereckém kraji vstoupil první zaměstnavatel

Do stipendijního programu v kraji se zapojil první zaměstnavatel. Jeden z největších zemědělských podniků v kraji - ZOD Brniště, se dohodl na spolupráci se Střední školou hospodářskou a lesnickou ve Frýdlantu. Nejenže mohou žáci v podniku absolvovat praxi, firma bude také přispívat na stipendia v oboru zemědělec-farmář a agropodnikání.

Liberecký kraj už sedmý rok podporuje formou stipendií učňovské obory. Cílem je zvýšit zájem o řemesla, o něž není na trhu práce zájem. "Projekt se osvědčil, daří se zvýšit zájem o podporované učební obory, přestože celkově studentů ubývá," poznamenala krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj). Díky stipendiím se podařilo zachránit takové obory jako sklář, řezník - uzenář nebo jemný mechanik, které nemohly být před zařazením do programu kvůli nezájmu vůbec otevřeny. Výrazně se zvýšil zájem o obory elektrikářské nebo o obor nástrojař.

Od příštího roku se nabídka podporovaných oborů rozšíří o další dva, poprvé dostanou šanci získat stipendium i studenti maturitního oboru, agropodnikání je totiž na rozdíl od ostatních 14 oborů čtyřletým oborem zakončeným maturitou. "Věřím, že zařazení dvou zemědělských oborů do stipendijního programu přispěje k většímu počtu zájemců o studium, z čehož bude profitovat nejen škola, ale i ZOD Brniště, které se potýká s generační obměnou zemědělských odborníků," řekla ředitelka frýdlantské střední školy Alena Dvořáková. Doufá, že se díky stipendiím podaří otevřít obor agropodnikání, o který nebyl v posledních čtyřech letech zájem.

Cílem projektu je propagace zemědělských oborů. "Moderní zemědělství je zajímavým a mimořádně perspektivním technickým oborem se specifickými požadavky na znalosti zaměstnanců. Zároveň se množství farmářů a lidí, kteří chtějí pracovat v zemědělství, u nás i ve světě dlouhodobě snižuje. Tento fakt vytváří obrovskou šanci pro lidi, kteří se na tuto dráhu nyní vydají. Poptávka po jejich práci v budoucnu rychle poroste a s tím i možnosti dobrého a stabilního výdělku. Jinak by svět neměl co jíst, což se nestane," řekl předseda představenstva ZOD Brniště Petr Kubíček.

Motivační stipendium zavedl Liberecký kraj pro vybrané učňovské obory. Mohou ho získat studenti oborů zejména ze strojírenství nebo stavebnictví, kraj také podporuje budoucí skláře a optiky. Studenti mohou získat měsíčně 250 korun v prvním ročníku, 300 ve druhém a 500 Kč v posledním ročníku a navíc každé pololetí dalších 1000 korun prospěchového stipendia, za dobu studia je to až 16.500 korun. Na stipendium mají nárok všichni učni ve vybraných oborech, podmínkou je docházka bez neomluvených absencí a dosažený průměr. I když podpora zemědělských oborů začne až příští rok, 12 současných učňů v oboru zemědělec-farmář dostane podle Dvořákové stipendium už letos. Zatím jen 250 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, ZOD Brniště, Frýdlant, Alena Losová, Alena Dvořáková, Petr Kubíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do stipendií v Libereckém kraji vstoupil první zaměstnavatel  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.