Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Lidé v Turnově podepisují petici proti stěhování hotelku

Lidé v Turnově podepisují petici proti stěhování obchodní akademie a hotelové školy ze Zborovské ulice. Střední škola téměř s 600 studenty, která vznikla v roce 2008 spojením akademie a hotelové školy s integrovanou střední školou, působí na dvou místech v pronajatých bývalých kasárnách ve Zborovské ulici a v budově v Alešově ulicii.

Od 1. září se teoretická výuka soustředila v Alešově ulici, do Zborovské vzdálené dva kilometry docházejí studenti už jen na praktickou výuku. Dozvěděli se o tom ale až v první den školy.

Ředitelka školy Milena Lednejová dnes na setkání se studenty vysvětlovala, že odešli tři učitelé a nebylo možné zajistit teoretickou výuku na dvou místech, proto ji soustředila v jedné budově. V tomto režimu by měla škola učit nejméně dva roky, tak dlouhá je výpovědní lhůta z pronájmu ve Zborovské. Škola tím ušetří ročně zhruba dva miliony korun. O změně ale nevěděli před začátkem školního roku ani někteří učitelé, studenty a jejich rodiče neinformovala ředitelka vůbec. Právě na špatnou komunikaci se dnes studenti stěžovali nejvíce.

"Naše škola už šest let bojuje o to, kam se bude stěhovat, je jisté, že se musíme stěhovat, protože škola byla spojena. Jenže nikdo nám nepodal informaci, kdy se bude stěhovat. Na konci školního roku nám paní ředitelka řekla, že dva roky se nebude nic dít, že my ještě odmaturujeme ve staré budově (Zborovská)," řekl jeden z iniciátorů protestu - maturant Petr Beran. Studenti si ale stěžují i na horší podmínky v Alešově ulici, vadí jim třeba, že na tělocvik musejí přes půl města. Hlavně informace o budoucnosti školy jsou ale podle Berana pro studenty i rodiče důležité, a proto studenti svolali protest, který později vyústil v sepsání petice.

Spor o budoucnost rozdělil žáky i pedagogy, ve škole to vře. Situaci se dnes v Turnově snažil uklidnit liberecký hejtman Martin Půta (STAN). "Rozdělení školy je to nejhorší, co ji mohlo potkat, takhle ostrá hranice uprostřed školy nemůže připívat k dobré atmosféře a dobrému jménu. Myslím, že musíme najít řešení, které situaci, která vznikla už při sloučení škol v roce 2008, někam posune, variant je několik," řekl novinářům hejtman. Jednat o tom bude muset kraj jako zřizovatel s ředitelkou školy i s vedením města. "To, co jí může dát dobrou atmosféru, je dobrý vztah s městem a s prostředím, v němž funguje," řekl. Připustil, že ředitelka selhala v komunikaci s rodiči, její odvolání ale navrhovat nechce.

Obchodní akademie a hotelová škola působí v areálu kasáren ve Zborovské od roku 2001, kdy byla dokončena rekonstrukce. Nákladnou investici za více než 120 milionů platilo město, kterému areál patří. Rekonstrukci si mohla radnice dovolit díky štědré podpoře soukromého investora, turnovského rodáka a mecenáše Bohuslava Jana Horáčka, který zaplatil polovinu nákladů, zhruba desetinou přispěl stát. Dnes má střední škola v areálu jen deset tříd a část prostor pronajímá soukromým subjektům. "Pomáhá nám to hradit vysoké náklady na provoz," řekla již dříve ředitelka.

Turnov nabízel objekt kasáren kraji výměnou za budovu v Alešově ulici. "Pociťujeme určitý nepoměr v občanské vybavenosti v této části města, chybí tam hlavně plnohodnotná základní škola, máme tam jen základní školu od první do čtvrté třídy," vysvětlil důvody nabídky turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Do krajské budovy by radnice ráda přesunula i pobočku domu dětí a mládeže, základní umělecké školy, budova by mohla nabídnout i lepší prostory pro pobočku knihovny. Liberecký kraj ale směnu odmítl, do úprav budovy v posledních letech hodně investoval.

Zdroj: ČTK

Štítky Turnov, petice, střední škola, radnice, Petr Beran, Martin Půta, Bohuslav Jan Horáček, Tomáš Hocke, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Turnově podepisují petici proti stěhování hotelku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.