Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Jablonecké Gymnázium U Balvanu chce otevřít šestiletý obor

Jablonecké Gymnázium U Balvanu chce otevřít šestiletý obor zaměřený na francouzštinu a přírodní vědy. Liberecký kraj jako zřizovatel záměr podpořil, poslední slovo ale bude mít ministerstvo školství. Otevření šestiletého oboru je jedinou šancí, jak gymnázium udržet. Osmiletý obor totiž předchozí krajské vedení ukončilo a až poslední studenti odmaturují, zůstaly by U Balvanu jen čtyři třídy čtyřletého gymnázia.

"O zřízení šestiletého gymnázia škola dlouhodobě usilovala. Dohoda v Tanvaldu, kde se gymnázium sloučí s obchodní akademií, nám umožňuje teď žádosti gymnázia U Balvanu vyhovět," řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. V Tanvaldu se kraj dohodl s městem, že od něj převezme obchodní akademii a spojí ji s krajským gymnáziem. V posledních letech se totiž v Tanvaldu nepodařilo kvůli nedostatku studentů otevřít čtyřleté gymnázium a s nedostatkem studentů se potýkala i akademie. Od podzimu tam zůstane osmileté gymnázium a čtyřletá obchodní akademie.

Gymnázium U Balvanu v Jablonci oslavilo 70 let svého založení. V současné době má 230 studentů na čtyřletém gymnáziu a v posledních čtyřech ročnících dobíhajícího osmiletého gymnázia. Podle ředitele Jiřího Kozlovského by po skončení osmiletého gymnázia byla další existence školy nemyslitelná. "Vždy musí být nějaká kombinace dvou oborů," řekl dnes ředitel školy. Nový obor podle něj nepočítá s výukou vybraných předmětů ve francouzštině, jako je tomu u bilingvní výuky, ale s rozšířenou výukou jazyka. "Cílem je, aby absolvent velice dobře ovládal dva cizí jazyky a zároveň abychom podpořili výuku přírodovědných předmětů," dodal.

Nový obor na jabloneckém gymnáziu není jedinou novinkou pro příští školní rok. Krajští radní také schválili zvýšení kapacit některých již existujících oborů. Střední zdravotnická škola v Liberci bude moci na obor ošetřovatelství přijmout 70 žáků místo současných 50, Střední odborná škola v Liberci nabídne učňovský obor zahradnická výroba a Střední odborná škola v České Lípě bude moci přijmout víc zájemců o práci cukráře nebo do oboru lesnických prací. "Při rozhodování jsme vycházeli především z potřeb trhu práce a uplatnitelnosti absolventů," dodala krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj).

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, obchodní akademie, Tanvald, Balvan, Martin Půta, Gymnázium U Balvanu, Liberec, Alena Losová, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecké Gymnázium U Balvanu chce otevřít šestiletý obor  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.