Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rok 2015 v iQLandii? Nové expozice za 50 milionů a přes 400 tisíc návštěvníků

Rušný rok prožila liberecká iQLandia. Do modernizace science centra bylo investováno téměř padesát milionů korun, díky kterým se dovybavily stávající expozice a vznikly nové, modernější je planetárium a investovalo se také do nových laboratoří pro návštěvníky. Těch za celý rok dorazilo přes 420 tisíc, návštěvnost se tak pohybuje na podobné úrovni jako v prvním roce existence centra.

„Návštěvnost je srovnatelná s rokem 2014, což nás těší. Podařilo se nám přilákat jak nové návštěvníky, tak i ty, kteří se k nám vracejí. Navíc jsme výrazně posílili propagaci do německého příhraničí, kde podobné centrum chybí,“ okomentoval návštěvnost ředitel iQLandie Pavel Coufal. Letos tak do iQLandie přišlo přes 420 tisíc lidí, z toho přes padesát tisíc si našlo cestu do Planetária. Dalších 85 tisíc návštěvníků dorazilo do iQParku.

Zhruba třetinu návštěvníků tvoří školy, třetinu dospělí a zbývající třetinu děti. „V tomto ohledu se nám složení návštěvníků moc nemění. Více se ale díváme k našim severním sousedům a v roce 2016 bychom chtěli cílit také na Polsko. Už teď máme zhruba pětinu návštěvníků ze zahraničí,“ řekl Coufal.

iQLandia letos také dosáhla na peníze z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Za téměř padesát milionů korun vznikly nové expozice Talent! a Kosmo, nové laboratoře, exponáty se dovybavily další expozice. A proměnou prošla i expozice Technické univerzity v Liberci, nyní TULaborka - inovovaná expozice, kde jsou představeny jednotlivé fakulty a je vytvořena nová badatelská laboratoř. Planetárium nově vysílá v rozlišení 4k, což je UltraHD kvalita. „Nejdražší expozicí je Talent!, který vyšel téměř na 16 milionů. Ač se číslo zdá velké, jedná se o standardní evropskou expozici, která obvykle stává čtyřnásobek,“ podotkla marketingová manažerka iQLandie Jana Pivoňková.

V roce 2016 by pak měla skončit postupná rekonstrukce iQParku, který v té době oslaví dvanácté narozeniny. Vyjde na 4 miliony korun a představí čtyři expozice - Svět kolem nás, Schopnosti a dovednosti, Malá věda a Vodní svět. Pokud se podaří získat prostředky, v iQLandii by měly vzniknout sdílené laboratoře a dílny pro veřejnost a školy. „Byli bychom rádi, kdyby je děti mohly navštěvovat bezplatně. Chceme tím posilovat výuku přírodovědných a technických oborů,“ doplnil Coufal.

Na rok 2016 připravuje iQLandia i řadu programových novinek. Chystají se nové Science show, workshopy, ve kterých si návštěvníci například vyrobí netradiční hudební nástroje, i badatelské aktivity. V iQLandii se opět budou konat akce jako Science on Stage, což je soutěžní přehlídka učitelů přírodovědných předmětů, Noc vědců nebo Týden vědy a techniky.

Autoři

Štítky laboratoř, IQLANDIA, planetárium, Technická univerzita v Liberci, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2015 v iQLandii? Nové expozice  za 50 milionů a přes 400 tisíc návštěvníků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.