Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Na základní škole Lesní bude o přijetí prvňáků rozhodovat los. Může za to zápisová turistika, říká náměstek primátora

To, čeho se řada rodičů budoucích prvňáčků obávala, se stává realitou. O přijetí do první třídy základní školy Lesní v Liberci rozhodne ve čtvrtek los. Škola s velmi dobrou pověstí není schopna přijmout všechny děti, kteří do ní spádově patří. Navíc je pět dětí. V Liberci se bude mezi spádovými dětmi losovat poprvé v historii.

"Je to nelichotivé prvenství," řekl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec). Příčinou problému je podle něj takzvaná zápisová turistika, kdy někteří rodiče krátce před zápisem přehlásí bydliště dítěte, aby spádově patřilo pod školu, kam ho chtějí umístit. "Bez toho by problém s umístěním na ZŠ Lesní nebyl," uvedl Langr. Důvody rodičů pro účelové změny bydliště dítěte jsou různé - někteří se snaží dostat dítě na školu blízko svého pracoviště nebo volí takovou, která má renomé.

PSALI JSME: Podezřelé přehlášení bydliště dítěte před zápisem do školy? Město to prošetří

ZŠ Lesní u botanické zahrady přijme do dvou tříd 56 dětí, další třídu z kapacitních důvodů nemůže otevřít. K zápisu přišlo 92 dětí, z toho spádových bylo 82. Ještě před čtvrt rokem bylo spádových skoro o 30 méně. Podobný nárůst zaznamenala i spádová oblast ZŠ Husova – v září 2014 zde bylo hlášeno 19 předškoláků, o čtyři měsíce později se jich jako spádových ale přišlo zapsat 49.

Proti takzvané zápisové turistice město brojí už několik let, účinný postup ale zatím nenašlo. Ředitel ZŠ Lesní Jiří Dvořák se přiklání k tomu, aby se v podmínkách pro přijetí zohledňovalo, jak dlouho dítě ve spádové oblasti bydlí. "Je to cesta, která by to mohla vyřešit," uvedl. Město už zjišťuje u právníků, zda by to bylo možné. „V tuto chvíli už máme k dispozici jeden právní posudek, kudy se lze vydat, čekáme ještě na další,“ doplnil na svém facebooku náměstek.

Tuto podmínku bude moci škola ale zavést nejdřív od příštího roku. Podle ředitele se letos snažili situaci vyřešit pohovory s rodiči. "Komunikace byla náročná," uvedl Dvořák. Pomohlo, že někteří rodiče se rozhodli pro odklad. Z nespádových dětí se nedostane nikdo. Jistotu přijetí mají děti, které měly odklad z loňska nebo mají na škole sourozence. Losovat se bude ve čtvrtek zřejmě z 29 dětí. "Nyní máme převis pěti dětí," uvedl ředitel. Do čtvrtka se může situace ještě změnit.

Losování jako vůbec nejobjektivnější a nejspravedlivější řešení přitom ředitelům škol doporučuje i krajský úřad a rovněž veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Rodiče nevylosovaných dětí se mohou odvolat. Pokud neuspějí, radnice jim nabídne místo na jiné škole. "Náhradní místa pro ně jsou," uvedl Langr. Na žádné jiné základní škole v Liberci se ze spádových dětí losovat nebude. Kapacita v městských školách je 1232 míst, podle údajů z matriky se k zápisům mělo dostavit přes 1170 dětí.

Příspěvek Ivana Langra

Tak se bohužel naplňuje to, čeho jsem se obával. V ZŠ Lesní se podle dnešních informací nakonec bude kvůli přetlaku spá...

Zveřejnil(a) Ivan Langr dne 15. únor 2016

Štítky základní škola, Liberec, turismus, Ivan Langr, Jiří Dvořák, Anna Šabatová, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na základní škole Lesní bude o přijetí prvňáků rozhodovat los. Může za to zápisová turistika, říká náměstek primátora  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.