Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

O přijetí dětí do základní školy Lesní rozhodl los, pět dětí se nedostalo

Losování včera rozhodlo o přijetí dětí do první třídy základní školy Lesní v Liberci. Škola tento způsob zvolila, neboť není schopna přijmout všechny děti ze své spádové oblasti, jejichž rodiče podali přihlášku. Rodičům pěti nevylosovaných ředitel školy Jiří Dvořák doporučil, aby se po obdržení rozhodnutí o nepřijetí odvolali. Losování jako vůbec nejobjektivnější a nejspravedlivější řešení přitom ředitelům škol doporučuje i krajský úřad a rovněž veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. V Liberci se ze spádových dětí losovalo poprvé.

"Věřím, že to nějak ustojíme, aby na konci mohli být přijati všichni," řekl ředitel. Vychází ze zkušenosti z předchozích let. "Teprve na jaře se zkoumá školní zralost a máme zkušenost, že je tam dost dodatečných odkladů," uvedl Dvořák. Losovat se muselo kvůli tomu, že rozhodnutí o přijetí musí škola vydat 30 dnů od zápisu. Termín uplyne v pátek.

Škola z kapacitních důvodů otevře jen dvě třídy pro 56 dětí. Přijala přihlášku 92 dětí, z toho 82 ze spádové oblasti. Škola přednostně přijala děti, které měly odklad z loňska nebo mají ve škole sourozence. O zbývajících 24 míst usilovalo 29 dětí. Ostatní škola z losování vyřadila, protože pod ni spádově nepatří nebo se už ví, že budou mít odklad.

„Cítím velkou bezmoc. V losování na ZŠ Lesní bohužel neuspěly děti, které ve spádovém obvodu skutečně bydlí, dvě z nich dokonce mají školu hned za rohem,“ řekl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Za vysokým počtem přihlášených dětí na škole je takzvaná spádová turistika. Někteří rodiče krátce před zápisem přehlásí bydliště dítěte, aby patřilo pod školu, kam ho chtějí umístit. "Bez toho by problém s umístěním na ZŠ Lesní nebyl," uvedl nedávno Langr. Ještě před čtvrt rokem bylo ve spádové oblasti pro ZŠ Lesní hlášeno 54 dětí. Podobný nárůst zaznamenala i spádová oblast ZŠ Husova – v září 2014 zde bylo hlášeno 19 předškoláků, o čtyři měsíce později se jich jako spádových ale přišlo zapsat 49.

„Už v loňském roce nahlásili rodiče falešně do spádu této školy chlapce z Vratislavic, 14 dní před zápisem, do školy se dostal. Po dvou měsících jej zase odhlásili. Letos na tu samou adresu "putoval" i jeho o rok mladší bratr - do školy se opět dostal, protože mohl uplatnit zvýhodňující kritérium sourozence ve škole, a nemusel tedy podstoupit losování. Přestože v místě nahlášeného bydliště provedl jeden z orgánů státní správy místní šetření a zjistil, že na uvedené adrese budoucí prvňák nebydlí, nelze s tím z hlediska zápisu nic dělat, na jeho přijetí to podle školského zákona bez závazného výkladu nemá vliv. Liteře zákona bylo vyhověno, ale jeho duch byl nepochybně poražen,“ vypíchl jeden příklad účelového přihlášení Ivan Langr.

Důvody rodičů pro účelové změny bydliště dítěte jsou různé. Někteří se snaží dostat dítě do školy blízko svého pracoviště nebo volí takovou, která má renomé. ZŠ Lesní u botanické zahrady má dlouhodobě velmi dobrou pověst. Ředitel školy je pro to, aby se v podmínkách pro přijetí v příštích letech zohledňovalo, jak dlouho dítě ve spádové oblasti bydlí. "Je to cesta, která by to mohla vyřešit," uvedl. Město už u právníků zjišťuje, zda by to bylo možné.

Pokud se letos dítě ze spádové oblasti na ZŠ Lesní nedostane ani na základě odvolání, radnice mu nabídne místo v jiné škole. "Náhradní místa jsou," uvedl Langr. Kapacita v městských školách je 1232 míst, podle údajů z matriky se k zápisům mělo dostavit přes 1170 dětí. Přesné číslo bude známé až na podzim, některé děti přišly k zápisu na vícero školách.

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky Liberec, ředitel školy, Jiří Dvořák, Anna Šabatová, Ivan Langr, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O přijetí dětí do základní školy Lesní rozhodl los, pět dětí se nedostalo  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.