Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Frýdlant chce získat peníze na novou knihovnu. Ta zatím sídlí v provizorních podmínkách

Frýdlant chce získat z evropských fondů peníze na novou knihovnu, chystá společný projekt s polskou Lubání. Od povodní v roce 2010 je totiž frýdlantská knihovna v provizorních podmínkách v Základní škole Bělíkova. Na plánovanou úpravu prostoru v bývalém obchodním domě Sever v centru se radnici zatím nepodařilo získat dotace. Je to projekt za zhruba 4,5 milionu korun, řekl dnes starosta Dan Ramzer (ODS).

Bývalá knihovna sídlila v blízkosti radnice na náměstí T. G. Masaryka. V roce 2010 ji, stejně jako celé centrum města, postihla blesková povodeň. "Bylo tam asi tři čtvrtě metru vody. Knížky, které byly v prvním a druhém regálu, se všechny musely vyhodit," popsal Ramzer tehdejší situaci. Od ledna 2012 se městská knihovna otevřela v provizorních podmínkách bývalého bytu školníka. Už tam působí čtyři roky. Na původní místo ji město vrátit nechce, prostory kapacitně nestačily už před povodní a radnice plánovala stěhování.

"My jsme se rozhodli, že knihovnu přestěhujeme do bývalého obchodního domu Sever, který je na náměstí, do druhého patra. Už čtyři roky na to sháníme peníze. Bohužel z IROPu si na žádné dotace nesáhneme, protože nejsme pobočka krajské knihovny, jedinou šancí jsou česko-polské nebo česko-německé projekty," řekl Ramzer. Pokud je možné na projekt získat evropské dotace, nechce ho Frýdlant platit celý ze svého, protože potřebuje peníze na jiné projekty, na něž nebude možné dotace čerpat.

Nová knihovna není ale jediným společným projektem, který Frýdlant s Lubání připravuje. Další projekt za zhruba čtyři až pět milionů korun by měl pro frýdlantské muzeum Špitálek zajistit novou interaktivní expozici. "Měla by frýdlantské muzeum zatraktivnit a vytvořit z něj oblíbený turistický cíl jak pro české, tak pro polské návštěvníky," řekla vedoucí městského odboru kultury Iva Beranová, která se na přípravě projektů podílí. Součástí projektu bude podle ní i řada přednášek, workshopů, návštěv a prezentací historického dědictví jak v Česku tak v Polsku.

Autoři | Foto Knihovna Frýdlant

Štítky knihovna, Frýdlant, projekt, peníze, Dan Ramzer, ODS, Tomáš Garrigue Masaryk, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant chce získat peníze na novou knihovnu. Ta zatím sídlí v provizorních podmínkách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.