Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 24. května 2024  |  Svátek má Jana
Bez reklam

V Libereckém kraji začaly přijímací zkoušky na střední školy

V Libereckém kraji dnes začaly přijímací zkoušky na střední školy. Už sedmý rok jsou jednotné, kraj je postupně rozšířil i na obory s talentovou zkouškou a stanovil minimální kritéria pro přijetí na gymnázia. Zkoušky ověřují znalosti uchazečů z českého jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů, v této podobě se ale zřejmě letos konají naposledy. Už v příštím roce by měla být podoba přijímacího řízení jednotná v celé zemi.

Padesátka středních škol v Libereckém kraji nabízí letos 109 oborů, do nichž může přijmout až 6900 studentů. Přihlášek je 6700, údaj je ale podle mluvčí krajského úřadu Markéty Dědkové orientační, protože studenti si mohou podat dvě přihlášky. "Do oborů s talentovou zkouškou - uměleckých a na sportovní gymnázia, bylo podáno zhruba 500 přihlášek," uvedla Dědková. Největší zájem je podle ní tradičně o gymnázia, zejména o ta osmiletá. Velký zájem je také tradičně o obchodní akademii nebo obor strojírenství. Z učebních oborů se nejvíce studentů hlásí do oboru kuchař-číšník a do nástavbového oboru podnikání.

Na středních školách v Libereckém kraji studuje 15.800 studentů, zhruba třetina z nich technické obory. Právě o absolventy těchto oborů mají zaměstnavatelé největší zájem. I proto se letos rozhodl kraj na poptávku zaměstnavatelů reagovat a rozšířil obor nástrojař na Střední škole strojní, stavební a dopravní v Liberci ze současných 60 na 96 studentů od nového školního roku. "Byl to jeden z požadavků velkých zaměstnavatelů, myslím, že by byli nejradši, kdyby tam nebylo 96 ale 960. To je v dnešní době trochu utopie, ale i tohle je určitě dobrá zpráva, a věřím, že obor bude naplněn," řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Zájem o technické obory a řemesla v Libereckém kraji pomáhají zvýšit i stipendia, jen letos na ně dá Liberecký kraj 2,5 milionu korun. Motivační stipendium zavedl Liberecký kraj před šesti lety pro studenty oborů zejména strojírenských nebo stavebních, podporuje i budoucí skláře, optiky a nově také obory Zemědělec-farmář a Agropodnikání, kde stipendia z poloviny platí ZOD Brniště. Stipendii podporuje kraj 15 oborů na devíti školách. Za dobu studia mohou učni získat až 16.000 korun nebo 23.000 studenti v maturitním oboru.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, střední škola, Martin Půta, Starostové a nezávislí, ZOD Brniště, přijímací zkoušky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji začaly přijímací zkoušky na střední školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.