Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Frýdlantu otevřou na podzim mateřinku pro děti od jednoho roku

Ve Frýdlantu otevřou na podzim mateřinku pro děti od jednoho roku. Na zřízení dětské skupiny Koťata pro 12 dětí získala zdejší škola dotaci z evropských fondů. Dětská skupina bude v prostorách bývalých dílen Základní školy Bělíkova, které nechalo v letech 2011 a 2012 město zrekonstruovat pro mateřskou školu. Dětí ale ubývá a hrozilo, že prostory zůstanou nevyužité.

"Vyhovíme požadavkům rodičů, kteří o umístění menších dětí, většinou dvouletých, do školky stojí. Až do této doby nám totiž legislativa přijímat do školek děti mladší tří let neumožňovala, a tak jsme museli každoročně 12 až 14 dětí odmítat," doplnila ředitelka školy Věra Dunajčíková. Provoz i podmínky skupiny se podle ní budou přizpůsobovat potřebám rodičů, zejména matek, které se chtějí vrátit po mateřské dovolené do práce. "V téhle oblasti, kde je vysoká nezaměstnanost, se snažíme pro ně ve spolupráci s městem něco udělat," řekla Dunajčíková.

O děti od jednoho do pěti let se budou starat dvě učitelky mateřské školy a dvě chůvy. "V současné době procházejí učitelky řadou školení, kde si osvojují základy Montessori metody a učí se prakticky pracovat s pomůckami. Na základě jejich zkušeností ze školení i konzultací z jiných Montessori školek pak dovybavíme prostory dětské skupiny speciálními pomůckami," dodala Dunajčíková. Prvky Montessori by chtěla později zařadit i do výuky dětí na prvním stupni jedné ze tří základních škol ve Frýdlantu.

Vzdělávací metoda montessori, pojmenovaná podle zakladatelky, italské lékařky Marie Montessoriové, klade důraz na respektování dítěte a jeho individuality učitelem.

V současné době má už podle Dunajčíkové dětská skupina 11 přihlášek, někteří rodiče chtějí například umístit děti třeba jen na dva dny v týdnu. Že by se místa neobsadila, se nebojí. Za pobyt v dětské skupině zaplatí rodiče měsíčně 700 korun, v mateřských školách je poloviční. K tomu platí rodiče stravné 34 korun denně. Podle informací z ministerstva práce a sociálních věcí je v Libereckém kraji v současné době evidováno pět podobných dětských skupin.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Frýdlant, mateřská škola, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu otevřou na podzim mateřinku pro děti od jednoho roku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.