Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Turnov připravuje kompletní rekonstrukci městské hvězdárny

Turnov připravuje kompletní rekonstrukci městské hvězdárny za 13,5 milionu korun s využitím evropské dotace. Když ji získá, hvězdárna by měla sloužit i jako rozhledna. Žádost si podá město v květnu.

"Pokud uspějeme, tak se hvězdárna zvýší o jedno patro," řekl starosta Turnova Tomáš Hocke. "Byli bychom také rádi, kdyby tam vzniklo místo volnočasových aktivit pro sídliště Výšinka," dodal.

Turnov má v kraji zřejmě jako jediné město veřejně dostupnou hvězdárnu. Vznikla v minulém století na přelomu 60. až 70. let. Podle starosty ji využívají astronomové z celého kraje. "Jednou za měsíc dělají pozorování pro občany Turnova, probíhá tam astronomický kroužek, občas tam je přednáška," uvedl.

O získání peněz na opravu hvězdárny usiluje město už několik let. Před čtyřmi lety neuspělo ve snaze získat dotaci z česko-saského programu. Tentokrát se bude Turnov ucházet o podporu z česko-polského programu. Pokud uspěje, rekonstrukci hvězdárny by chtělo zvládnout do léta 2018. O dotaci bude Turnov usilovat společně s osmi českými a 11 polskými partnery v rámci společného projektu na rozvoj cestovního ruchu zaměřeném na rozhledny, vyhlídky a stezky. Dohromady se pokusí získat pět milionů eur (135,27 mil. Kč).

"Když se nepodaří dotaci získat, tak budeme hvězdárnu pravděpodobně opravovat po částech, tak jako dosud," dodal starosta. V minulých letech se dělala přeložka elektrické přípojky a nejnutnější úpravy pro zachování funkčnosti hvězdárny a jejího zpřístupnění veřejnosti.

Autoři | Foto Hvězdárna Turnov

Štítky hvězdárna, Turnov, dotace, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov připravuje kompletní rekonstrukci městské hvězdárny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.