Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Dětí na letních táborech v Libereckém kraji rok od roku přibývá

Dětí na letních táborech v Libereckém kraji rok od roku přibývá. Kolem 14 500 jich podle hygieniků loni trávilo prázdniny na pobytových táborech, což bylo zhruba o 2300 více než v roce předcházejícím. Ještě větší zájem je ale o tábory příměstské, které nejsou určeny jen školákům, ale roste i počet programů pro předškolní děti. Třeba Komunitní středisko Kontakt Liberec pořádá dokonce pobytový tábor pro seniory, už pošesté ale nabídne i příměstský tábor pro děti ze sociálně slabých rodin.

"Už tenhle víkend jsme uspořádali třídenní pobyt pro děti v Holanech, podařilo se nám na něj sehnat peníze. A na léto připravujeme příměstský tábor pro 30 znevýhodněných dětí. Budeme se jim věnovat celé prázdniny vždy v pondělí, ve středu a v pátek," ředitel střediska Michal Dufek. Pro rodiny je pobyt dítěte zadarmo, Kontakt tábor financuje díky podpoře z nadací a města. Program je velmi různorodý, děti Kontakt vybírá ve spolupráci s odborem sociálních věcí města a pedagogicko-psychologickou poradnou a také se základními školami Dobiášova a Broumovská. "Protože se primárně zaměřujeme na největší liberecké sídliště Rochlice, kde většinou děti o prázdninách zůstávají, protože nemají kam jet," vysvětlil Dufek.

Jednu z nejširších nabídek táborů má tradičně liberecký Dům dětí a mládeže Větrník a každý rok ji rozšiřuje. Letos nabízí 39 příměstských táborů, volná místa jsou už ale jen v deseti. V nabídce je také osm pobytových táborů a jeden putovní. "Vypadá to, že jeden pobytový tábor určený pro naše mažoretky se bude muset zrušit, protože ze strany rodičů tam o to nebude zájem," řekla dnes ředitelka Větrníku Jana Pavlíková.

Důvodem většího zájmu o příměstské tábory podle ní není nižší cena. "Rodiče nechtějí dávat děti z domova, ani samy děti často na pobyt nechtějí," řekla. Ceny pobytových táborů Větrníku se podle délky a náplně pohybují od 3000 do 4950 korun, týdenní příměstské stojí většinou kolem 1300 až 1900 Kč. Nejrychleji se obsazují tábory s pestrým programem.

K oblíbeným patří příměstské tábory, které pro děti pořádá Technická univerzita v Liberci. Týdny pohybu hrou nabízejí přes léto sedm turnusů kde se mohou děti seznámit se sportovními aktivitami, k nimž se většina z nich běžně nedostane. Přestože přihlášky lze podávat do června, už v dubnu byla většina termínů obsazená. Univerzita ale nabízí také program pro chytré děti - Letní dětská univerzita. "Letos máme kurzy kombinované, děti se mohou přihlásit buď na pobytový tábor, nebo na příměstský," řekl koordinátor projektu Miloš Hernych. Příměstský tábor stojí 1300 korun, pobytový 2900 na týden. Volná místa jsou ještě pro zájemce o strojírenství, aplikovanou fyziku, základy elektrotechniky a textil.

Autoři

Štítky příměstský tábor, Liberecký kraj, dětský tábor, Liberec, Jana Pavlíková, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětí na letních táborech v Libereckém kraji rok od roku přibývá  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.