Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Muzeum v České Lípě chystá modernizaci historické expozice

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě připravuje modernizaci části historické expozice Českolipska, která bude zahrnovat období od středověku až po baroko a období cechů. Otevření plánuje muzeum na první polovinu roku 2018.

Jedná se o poslední část stálé regionální expozice, která ještě modernizací neprošla. "Rádi bychom dokončili prezentaci historického období let 500 až 1750 na Českolipsku," uvedl ředitel muzea Zdeněk Vitáček. Nová expozice by podle něj měla odrážet nejnovější informace a výsledky historického výzkumu. Práce se budou provádět letos a příští rok. Umožní to půlmilionová dotace od českolipské radnice. Pokryje náklady za materiál a služby, které si musí muzeum objednat.

Postupná obnova stálé regionální expozice probíhá v muzeu už od roku 1999. Předchozí instalace byly podle muzea zastaralé a neodpovídaly současným znalostem o Českolipsku. Přírodovědná část byla z roku 1969 a historická z roku 1970. Při modernizaci se nyní podle ředitele používají nové výstavní a expoziční prvky, metody i postupy.

"Zároveň se snažíme ukázat návštěvníkům kvalitní a zajímavé sbírkové předměty v co možná nejširším a nejpočetnějším zastoupení. Právě počet a rozmanitost vystavených exponátů návštěvníci našeho muzea velmi oceňují," řekl. "Naším cílem jsou expozice encyklopedického charakteru nejen pro odbornou, ale především laickou veřejnost," dodal. Muzeum se také snaží do expozic zakomponovat zábavné prvky, aby byly prohlídky přitažlivější i pro děti.

Vlastivědné muzeum patří k významným architektonickým památkám Českolipska. Založeno bylo v roce 1928 na místě někdejšího augustiniánského kláštera, každoročně si ho prohlédne kolem 20 tisíc lidí. Vedle hlavní budovy kláštera má ještě tři pobočky - archeologické muzeum v bývalé šatlavě v České Lípě, Památník K. H. Máchy v Doksech a Víseckou rychtu v Kravařích.

Autoři | Foto Vyletnik.cz

Štítky muzeum, okres Česká Lípa, Česká Lípa, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, středověk, baroko, Karel Hynek Mácha, Vísecká rychta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v České Lípě chystá modernizaci historické expozice  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.