Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Liberecké knihovně ubylo dospělých čtenářů, přibyly děti

Liberecké krajské knihovně v posledních letech ubývají aktivní dospělí čtenáři. Naopak roste zájem mezi dětmi. Napomáhají tomu akce pro školky a školy i pro veřejnost.

"Zaměřené jsou třeba na určitou knihu, kterou naši zaměstnanci s dětmi zábavnou formou rozeberou. Je to vždy nějaký příběh, který si dítě odsud odnáší," uvedla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Loni si knihu do knihovny ve stotisícovém městě přišlo vypůjčit přes 4600 dětí, to je o pět procent více než o rok dříve. Naopak celkový počet aktivních čtenářů loni poklesl skoro o 12 procent na necelých 22 tisíc. "Obdobné poklesy jsme ale mívali i dříve. Je to jak na houpačce," uvedla Konvalinková. Čtenáři knihovně ubývají od roku 2012, kdy jich měla 26 398.

Úbytek čtenářů se na celkové návštěvnosti krajské knihovny zatím příliš neprojevil. Loni ji navštívilo přes 368 tisíc lidí, což je obdobný počet jako v roce 2014. Podle ředitelky to zřejmě souvisí s trendem, kdy se knihovny mění z půjčoven knih v moderní vzdělávací a kulturní centrum. Knihovna se snaží lákat nejen na doprovodné programy, ale i na lepší služby. I proto připravuje projekt za 26 milionů korun. Pokud získá evropskou dotaci, příští rok by v knihovně mohla vzniknout moderně vybavená studovna nebo samoobslužné výpůjční pulty. Knihy by si tak mohli čtenáři půjčovat i mimo pracovní dobu.

Služby se snaží vylepšovat a nabídku rozšiřovat i další knihovny v kraji. Třeba městská v Turnově otevře od pondělí v prvním patře budovy bývalého Drahstavu u vlakového a autobusového nádraží pobočku, jež dosud byla ve škole v Alešově ulici. "Do školy se od září vrátí jen knihovna pro děti," řekl ředitel knihovny Jaroslav Kříž. "U nádraží budeme mít třikrát větší prostor i větší výběr knížek," řekl. V patnáctitisícovém městě má knihovna dlouhodobě asi 2000 čtenářů.

Asi o 1000 každoročně ubývá počet návštěvníků knihovny v 45tisícovém Jablonci, loni její služby využilo bezmála 104 tisíc lidí. "Nakolik to souvisí s poklesem zájmu o knihovnu, nakolik s demografickým vývojem ve společnosti a ve městě, s odlivem studentů, s možností se zde pracovně uplatnit a realizovat či zde trávit svůj čas není snadné odpovědět," uvedl ředitel městské knihovny Zbyněk Duda. Z doprovodných akcí je podle něj především zájem o setkání a besedy se známými osobnostmi, a to i regionálního charakteru, dále o fotografickou i literární soutěž či promítání dokumentů.

Ve 40tisícové České Lípě každoročně služeb městské knihovny využije 90 tisíc návštěvníků. I tam se snaží vymýšlet nové aktivity, jak do knihovny přilákat co nejvíce čtenářů. "A to se jim daří, i když prostory na náměstí, kde sídlí její hlavní budova, nejsou zcela vyhovující. Nejsou bezbariérové a dostatečně prostorné," řekla mluvčí radnice Eva Markgrafová. Proto podle ní město uvažuje o přestavbě kulturního centra Crystal, kam by se pak přemístila i knihovna.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky knihovna, kniha, Jaroslav Kříž, Zbyněk M. Duda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké knihovně ubylo dospělých čtenářů, přibyly děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.