Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Kapacita ZŠ Broumovská v Liberci se zvýší skoro o pětinu

Kapacita liberecké Základní školy Broumovská se zvýší skoro o pětinu, přibude 135 míst. Stavební úpravy si vyžádají 9,8 milionu korun, dotací na ně přispěje ministerstvo školství. Pokud by radnice počet míst v základních školách nezvyšovala, jejich kapacita by potřebám stotisícového města za tři roky nestačila. Projekt na ZŠ Broumovská je letos v Liberci největší.

Rekonstrukce administrativního pavilonu školy by měla trvat deset měsíců. "Nyní probíhá výběrové řízení. Práce by tak mohly začít na podzim," uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová. V ideálním případě by mělo být hotovo do začátku září 2017, kdy začíná školní rok. "Škola během rekonstrukce zůstane v provozu," dodala Kodymová.

Na ZŠ Broumovská by mělo vzniknout pět učeben přestavbou bývalých šaten a družiny. "Tři učebny budou pro 25 dětí a další dvě pro 30 dětí," uvedl primátorův náměstek pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec) Zároveň se dokončí rekonstrukce školy zvnějšku. "Opláštění je hotové ze tří čtvrtin, chybí čelní strana," řekl. Součástí zakázky bude také výstavba sociálního zázemí ve vnitrobloku, úpravy podlah a stropů, rozvodů vody, odpadů, topení, elektroinstalace i odvětrání.

Pavilonová škola na sídlišti Broumovská s kapacitou 580 míst je naplněna z 80 procent. Nová místa potřebuje Liberec kvůli demografickému vývoji. "Z prognózy počtu dětí do roku 2019 jasně vyplývá, že pokud bychom kapacity základních škol nadále nenavyšovali, brzy bychom nebyli schopni garantovat dětem umístění v jejich spádových školách. A v roce 2019 už bychom s kapacitou základních škol byli v minusu," uvedl již dříve Langr.

Školy v Liberci jsou naplněné v průměru z 86 procent. Ve 20 základních školách v Liberci je 9441 míst, 547 z nich přibylo od loňského září. Do stavebních úprav škol a také do zvýšení jejich kapacity investovalo město loni bezmála 46 milionů korun. Od letošního září by mělo přibýt ve třech školách dalších 120 míst, vzniknou na ZŠ Dobiášova, ZŠ Míru a ZŠ 5. května. Kapacity chce město zvyšovat i v příštích letech. S pomocí dotací chce získat další místa například pro ZŠ Míru, ZŠ Kaplického nebo ZŠ 5. května.

Autoři | Foto Libereckeskoly.cz

Štítky Liberec, základní škola, rekonstrukce, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacita ZŠ Broumovská v Liberci se zvýší skoro o pětinu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.