Počasí dnes21 °C, zítra26 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Knihovna získala sbírku 1700 knih německého profesora

Krajská vědecká knihovna v Liberci získala cennou sbírku knih německého profesora Waltera Sperlinga, který ji budoval celý život. Zhruba 1700 naučných publikací z Trevíru teď rozšíří německý knižní fond liberecké knihovny, které svou sbírku před smrtí odkázal. Dar je o to cennější, že podobně rozsáhlé soubory získává knihovna od soukromých osob zřídka. Častější jsou větší dary ze zrušených, třeba podnikových, knihoven.

Sperling byl profesorem geografie a její didaktiky a celý život budoval soukromou sbírku naučných publikací. Už v roce 2004 se rozhodl odkázat část liberecké knihovně. Za dob studií se totiž setkal s několika učiteli, kteří pocházeli právě z Liberce, a i díky nim se začal zajímat o česko-německé vztahy. Chtěl se zasadit o lepší vzájemnou spolupráci obou národů a společnou budoucnost v míru. "Získali jsme knihy z oblasti německých reálií, jako jsou dějiny, politika, životopisy osobností, a také knihy zaměřené na geografii a kartografii," uvedla Věra Severová z Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Krajská knihovna v Liberci vznikla před 50 lety na základech české a německé vědecké knihovny. Její fond včetně patentů, norem a dalších médií čítá kolem 1,4 milionu svazků, mimo jiné se pyšní rozsáhlou sbírkou tzv. sudetik. "Dar profesora Sperlinga obohatí naše cizojazyčné fondy v němčině, které v současnosti doplňujeme jako partnerská knihovna Goethe Institutu a prostřednictvím Rakouské knihovny," uvedla Severová. Zhruba dvě tuny knih z Trevíru je teď podle ní třeba zpracovat a roztřídit, pak budou k dispozici i čtenářům.

Autoři | Foto mistapametinaroda.cz

Štítky knihovna, kniha, Walter Sperling, Liberec, Trevír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna získala sbírku 1700 knih německého profesora  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.