Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Část zaměstnanců střední školy v Turnově hrozí stávkou

Do stávkové pohotovosti vstoupí v pondělí část zaměstnanců Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy (OHS) v Turnově. Odmítají rozdělení školy na dva subjekty. Pokud se tím bude krajské zastupitelstvo v úterý zabývat a rozdělení schválí, vyhlásí ve středu 31. srpna stávku. Vyplývá to z prohlášení jedné odborové organizace na škole, které má k dispozici. Hejtman kraje Martin Půta (STAN) stažení bodu odmítá.

"Z mého pohledu nemohou žádné odbory klást ultimáta a nejvyšší orgán Libereckého kraje vyzývat k tomu, aby neprojednával věc, která je v jeho kompetenci. Je na něm, co bude projednávat nebo nebude," uvedl dnes v tiskové zprávě hejtman, který prosazuje rozdělení školy.

Škola působí na dvou místech, vzdálených od sebe asi dva kilometry. V bývalých kasárnách ve Zborovské ulici měla dříve sídlo obchodní akademie a hotelová škola a v Alešově ulici bylo učiliště. Školy jsou sloučené od roku 2009. "Obě školy nikdy ve skutečnosti nefungovaly jako jeden subjekt. Naopak. Od loňského roku se po nepovedeném a nedostatečně vysvětleném sestěhování škol situace ani po několika jednáních neuklidnila, naopak se stále více vyhrocuje," uvedl hejtman. "Zastávám názor, že by bylo správnější mít dvě dobře fungující školy než jednu, kde panují spory, a nebojím se říct, že v současnosti někdy i nenávist," dodal.

Proti rozdělení jsou zejména učitelé z Alešovy ulice. Nelíbí se jim, že ze školy se zhruba 560 žáky vzniknou dvě malé. "Tím pádem budou podfinancované a výuka v nich nebude efektivní. Riziko, že zaniknou, je vysoké," uvedl v prohlášení předseda jedné odborové organizace na škole Marcel Fišera. S dělením školy nesouhlasí ani krajský výbor zastupitelstva pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

Naopak rozdělení podporuje druhá odborová organizace na škole, jež zastupuje učitele ze Zborovské. Ti do stávky nevstoupí. "Prohlašuji, že všichni pracovníci z budovy školy ve Zborovské ulici rozhodně nehodlají brát studenty jako rukojmí pro dosažení svých cílů a všichni budou normálně vyučovat," uvedl v prohlášení předseda druhé odborové organizace na škole Ondřej Illich. Na škole vznikla i petice podporující rozdělení školy, podepsalo jí 112 studentů a jejich rodičů. Rozdělením školy se budou zastupitelé kraje zabývat v úterý 30. srpna od 16:00.

Autoři

Štítky stávka, Turnov, odbory, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Hotelová škola, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část zaměstnanců střední školy v Turnově hrozí stávkou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.