Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Požární ochrana, obráběč kovů, sportovní a rekondiční masér. Střední školy nabídnou nové obory

Střední školy v Libereckém kraji nabídnou od příštího školního roku nové obory, jako je například požární ochrana, obráběč kovů, sportovní a rekondiční masér nebo elektrotechnika se zaměřením na mechatroniku. Novými obory reaguje Liberecký kraj na poptávku zaměstnavatelů a potřeby trhu práce, řekla dnes novinářům krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj). Navrhované obory ale musí ještě schválit ministerstvo školství.

Hned dva nové obory by chtěli už v příštím školním roce vyučovat na Integrované střední škole v Semilech. "Především jde o obor Požární ochrana, který je v kraji ojedinělý a v republice je asi jen ve třech krajích. Bylo to na základě žádosti hasičského záchranného sboru, který nejenže potřebuje absolventy pro zásahy i požární prevenci, ale potřebují také údržbáře strojů a zařízení a také řidiče," řekla Losová. Stejná škola by měla nově nabídnout také obor Obráběč kovů, který připravila ve spolupráci se strojírenskou firmou Charvát AXL, kde bude odborný výcvik.

Střední průmyslová škola v České Lípě chce zase na základě spolupráce s firmou Sauer Žandov nabídnout nový obor Elektrotechnika se zaměřením na mechatroniku. "Technické vzdělání s tímto zaměřením je perspektivní, absolventi získají propojeně znalosti ze čtyř oblastí - strojírenství, elektrotechniky, automatizace a informačních technologií. Najdou uplatnění hlavně na specializovaných pozicích, u nichž se vyžaduje multioborová kvalifikace," doplnila Losová. Na základě požadavků zdravotnických zařízení chce zase kraj rozšířit nabídku na Střední zdravotnické škole v Turnově o obor Masér sportovní a kondiční. "Absolventi pak mohou pracovat jako rehabilitační pracovníci," dodala Losová.

Liberecký kraj chtěl rozšířit také nabídku na gymnáziích a to o šestiletý obor se zaměřením na francouzský jazyk a přírodovědné předměty, což mělo umožnit plně využít kapacitu jabloneckého Gymnázia U Balvanu. Ministerstvo to ale nepodpořilo. Na škole končí osmileté gymnázium a podle ředitele Jiřího Kozlovského by jen se čtyřmi třídami čtyřletého gymnázia byla další existence školy nemyslitelná. "Rozhodli jsme se proto zvýšit kapacitu čtyřletého gymnázia," řekla Losová. Od příštího roku by U Balvanu měli místo jedné třídy otevírat dvě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, kovy, požární ochrana, Alena Losová, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Integrovaná střední škola, Hasičský záchranný sbor, Semily, Sauer Žandov, a.s., Gymnázium U Balvanu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požární ochrana, obráběč kovů, sportovní a rekondiční masér. Střední školy nabídnou nové obory  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.