Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Základní školy mají problém. V Libereckém kraji se nejhůř shánějí učitelé matematiky či fyziky

Základní školy v Libereckém kraji mají největší problém se sháněním aprobovaných učitelů pro matematiku, fyziku a chemii, někde i pro výuku cizích jazyků či informatiku. Na středních školách chybějí učitelé odborných předmětů a odborného výcviku.

"Souvisí to s tím, že potřebují mít vysokoškolské vzdělání v odbornosti a také pedagogickou způsobilost. Přičemž s vysokoškolským vzděláním v dané odbornosti mají na trhu práce lepší podmínky v podnikatelské sféře," uvedla dnes mlučí Libereckého kraje Markéta Dědková.

Školy v kraji se ale s nedostatkem aprobovaných pedagogů zatím dokážou vyrovnat. "Pokud učitele neseženou, pak stávající učitelé učí takzvaně přespočetné hodiny. Tedy více, než kolik je jejich přímá vyučovací povinnost. Nebo předměty učí učitelé, kteří nemají příslušnou aprobaci," dodala Dědková. Tak to například funguje na některých školách v České Lípě. "Pokud není ale jiná možnost, vyučují i studující nebo s bakalářským vzděláním," dodala mluvčí českolipské radnice Eva Markgrafová. "I tam, kde je momentálně plná kvalifikovanost, hrozí, že do budoucna budou problémy s nedostatkem kvalifikovaných učitelů po odchodu stávajících pedagogů do starobního důchodu," upozornila.

Stejnou obavu má i děkan pedagogické fakulty univerzity v Liberci Jan Picek. Vychází z informací od škol, kraje, z demografického vývoje i počtu absolventů. Zájem o studium navíc v posledních letech klesá, zatímco před třemi lety do bakalářských učitelských programů nastoupilo v Liberci skoro 400 studentů, letos jich bude zřejmě asi jen 230. Problémem je podle Picka také to, že do navazujícího magisterského studia se dostane jen zlomek studentů, kteří začali učitelské obory studovat. "Na všechny kombinace v loňském akademickém roce nastoupilo cca 70 studentů. Mezi nimi nebyl žádný chemik, žádný informatik, žádný fyzik a jen pět matematiků," dodal.

Picek předpokládá, že v budoucnosti budou chybět učitelé s aprobací matematika, fyzika, chemie, biologie, informatika. Patrně bude i nedostatek učitelů pro první stupeň či výuku cizích jazyků.

Problém se získáním pedagogů pro první stupeň zaznamenal kraj už letos. "Nicméně v průběhu prázdnin se situace vyrovnala a v současné době již tolik požadavků neevidujeme," řekla Dědková. Podle krajského informačního a vzdělávacího portálu učitele pro první stupeň stále shánějí zejména malotřídky, mezi nimi i Kořenov na Jablonecku. Podle ředitelky školy Lenky Lipské po minulém školním roce skončily dvě učitelky. Podařilo se sice zjednat náhradu, přesto by škola potřebovala ještě jednu učitelku, která může učit i angličtinu. "Není nic jednoduchého někoho sehnat. Bohužel je větší poptávka než zájemců o tuto práci," uvedla. Škola v horské obci se uchazeče snaží nalákat na získání bytu o velikosti 3+1.

Autoři | Foto ZŠ a MŠ Cejle

Štítky matematika, fyzika, Liberecký kraj, Liberec, Česká Lípa, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní školy mají problém. V Libereckém kraji se nejhůř shánějí učitelé matematiky či fyziky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.