Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na osmi školách v Libereckém kraji budou díky EU odborná centra

Na osmi středních školách v Libereckém kraji by měla díky dotacím z evropských fondů vzniknout centra odborného vzdělávání. Projekty dohromady za 446 milionů korun jsou zaměřeny na výstavbu nových nebo rekonstrukci současných učeben pro odborné předměty, většina peněz ale půjde do jejich moderního technického vybavení. Nová centra by měla pomoci zkvalitnit výuku technických oborů a řemesel a připravit studenty lépe na praxi.

Nebude to první podobný projekt na podporu technického vzdělávání v Libereckém kraji. Díky více než 50 milionům korun z projektu TechUp už získaly školy nové vybavení laboratoří, připraveny byly kurzy, kroužky a programy pro školáky a také vzdělávání pro pedagogické pracovníky. Nový projekt je podle Losové jedinečnou možností, jak posílit efektivitu vzdělávací soustavy prostřednictvím koncentrace podpory. Vzniknout by tak mělo jedinečné zázemí pro komplexní rozvoj vybraných odborností, které zasáhne zhruba polovinu z 16 tisíc žáků středních škol v kraji.

Soustředění většího objemu peněz na jednom místě by mělo podle Losové skokově zlepšit podmínky k výuce. Největší investici téměř za 70 milionů korun předpokládá projekt na Střední průmyslové škole v České Lípě, kde by mělo vzniknout Centrum odborného vzdělávání strojírenství a informatiky, tedy v oborech po nichž je na trhu práce největší poptávka. Ve Frýdlantu chce kraj vybudovat centrum zaměřené na zemědělství, v Jablonci nad Nisou na řemesla, ve Vysokém nad Jizerou na automobilový průmysl. Centrum zaměřené na technické vzdělávání má být v Turnově, strojírenství a elektrotechnice by se měli věnovat v Liberci a službám v České Lípě.

Zatímco o většině center bylo poměrně rychle rozhodnuto, dlouho se diskutovalo o umístění centra pro oblast uměleckoprůmyslovou. Nakonec vznikne na sklářské škole v Kamenickém Šenově, které ještě před pár lety hrozil zánik. "Škola byla dlouhodobě investičně zanedbávaná, pomohl i zájem sklářské společnosti Preciosa, která se školou spolupracuje," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Teď by měla umělecká průmyslovka získat na modernizaci a vybavení přes 60 milionů korun. Neznamená to ale podle hejtmana, že kraj preferuje jen jednu sklářskou školu. "Předpokládáme, že centrum bude s dalšími sklářskými školami spolupracovat," dodal Půta.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, projekt, Evropská unie, Martin Půta, Česká Lípa, Střední průmyslová škola, Starostové a nezávislí, Preciosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na osmi školách v Libereckém kraji budou díky EU odborná centra  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.