Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stipendijní program Libereckého kraje se rozrostl o další obor

Do stipendijního programu Libereckého kraje se zapojil další zaměstnavatel. Po loňském navázání spolupráce se zemědělskou firmou ZOD Brniště se dnes podpisem smlouvy připojila také Preciosa, která hodlá podporovat budoucí skláře na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě.

„Věřím, že stipendium může být jedním z klíčových faktorů pro žáky 9. tříd při výběru střední školy. Uplatnění absolventa, technologa skla, na trhu práce je vynikající a firmy je již netrpělivě vyhlíží. Absence celé jedné generace technologů je citelně znát,“ řekl ředitel školy Libor Doležal.

Pro Preciosu není podobná spolupráce něčím novým. Momentálně zhruba pět desítek studentů podporuje skrze svou vlastní nadaci. „České sklo, český křišťál není jen součást české historie a kultury, ale je to i současnost a pevně věřím, že české sklo, český křišťál má i svoji budoucnost. Jednou z podstatných  podmínek dalšího rozvoje tohoto krásného odvětví je zajištění kontinuity předávání příslušných znalostí a dovedností z generace na generaci. To bez odborně vzdělaných a v praxi připravovaných sklářských odborníků by ale dlouhodobě nebylo příliš reálné,“ dodal předseda představenstva Preciosy Ludvík Karl.

První společnost, která se do stipendijního programu Libereckého kraje zapojila, bylo Zemědělské obchodní družstvo Brniště (ZOD Brniště), které podporuje obory Zemědělec – farmář a Agropodnikání, které se vyučují na Střední škole hospodářské a lesnické Frýdlant. „Naším cílem je praktická výuka žáků přímo ve firmách tak, aby si zaměstnavatelé mohli vybírat své budoucí zaměstnance a naopak žáci se učili to, co budou v praxi opravdu potřebovat,“ uzavřel hejtman Martin Půta (SLK).

Studenti zapojení stipendijných oborů mohou získat měsíčně 250 korun v prvním ročníku, 300 ve druhém a 500 korun ve třetím a ve čtvrtém ročníku 300, navíc za každé pololetí dalších 1000 korun prospěchového stipendia. Za dobu studia je to až 16 500 korun nebo 21 500 v maturitním oboru. Na stipendium mají nárok všichni studenti ve vybraných oborech, podmínkou je docházka bez neomluvených absencí a dosažený průměr známek.

Štítky Liberecký kraj, Preciosa, ZOD Brniště, sklo, Železný Brod, Martin Půta, Ludvík Karl, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stipendijní program Libereckého kraje se rozrostl o další obor  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.