Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Turnov chystá modernizaci škol za desítky milionů korun

Turnov chystá za 24 milionů korun modernizaci svých tří největších základních škol. Peníze chce použít na vybudování odborných učeben, internetových sítí a zajištění bezbariérovosti budov. Realizace projektu je závislá na získání evropské dotace. Pokud město uspěje, úpravy se uskuteční v roce 2018.

Žádost o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu město podá do jara příštího roku. Dotace by měla pokrýt 90 procent nákladů, podíl města by tedy neměl přesáhnout 2,4 milionu korun. Projekt by měl odstranit jednu ze slabin čtrnáctitisícového města. Podle Houškové ani jedna z pěti základních škol ve městě není bezbariérová. "Aktuálně to velký problém není, ale musíme to řešit," uvedla místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok). Výtah proto budou podle ní chtít vybudovat alespoň v jedné škole, i když nezískají dotaci. V rámci projektu plánuje město výtahy a další bezbariérové úpravy pro ZŠ 28. října a ZŠ Žižkova.

Radnice bude také žádat peníze na vybudování školních sítí s připojením k internetu a vytvoření nebo modernizaci šesti odborných učeben, z toho tři by měly být v ZŠ Skálova. Určené jsou pro výuku chemie, cizích jazyků a počítačů. V ZŠ 28. října potřebují rekonstruovat počítačovou učebnu a v ZŠ Žižkova chtějí vybudovat nové učebny pro výuku přírodních věd a cizích jazyků.

Do oprav svých školských zařízení Turnov letos investoval asi šest milionů korun. Největší akcí bylo dokončení rekonstrukce Základní školy Skálova v Alešově ulici za 2,8 milionu Kč. Škola se opravovala postupně o letních prázdninách od roku 2014. Práce dohromady stály 13,6 milionu korun. Turnov nyní připravuje kompletní rekonstrukci školy v Mašově, odhadem na to bude potřeba 29 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Turnov, učebna, základní škola, projekt, Skála, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov chystá modernizaci škol za desítky milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.