Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Jednotné přijímací zkoušky připraví v Liberci SCIO

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy v Libereckém kraji zajistí společnost SCIO. Kraj za přípravu, distribuci a vyhodnocení testů zaplatí zhruba 460 tisíc korun. Do pilotního projektu centrálních zkoušek ministerstva školství se kraj nepřipojí. Zkoušky se budou dělat do 120 tříd středních škol.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy mají podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) zamezit tomu, aby se na maturitní obory dostávali žáci bez studijních předpokladů. Na jaro příštího roku proto ministerstvo naplánovalo pilotní testování, do něhož se školy mohly hlásit dobrovolně. Od roku 2016 by už ale jednotné přijímací testy z českého jazyka a matematiky měly být povinné u všech maturitních oborů. Do testování se přihlásilo 650 škol ze 13 krajů.

Liberecký kraj je jediný, odkud se žádná škola nepřihlásila. Liberecký kraj zavedl jednotné přijímací zkoušky už před pěti lety, vedle češtiny a matematiky ale testuje i obecné studijní předpoklady, což ve státních zkouškách chybí. Na rozdíl od projektu ministerstva platí navíc v Libereckém kraji jednotné přijímací zkoušky nejen pro gymnázia a střední školy, ale také pro školy umělecké nebo sportovní gymnázia a také pro obory nástavbového studia.

Podle liberecké radní pro školství Aleny Losové (Změna pro Liberecký kraj) je problémem i termín zkoušek. Pilotní projekt ministerstva počítá s termínem mimo závaznou vyhlášku, podle níž by se měly zkoušky na střední školy konat od 22. do 30. dubna. Pro čtyřleté obory je ale termín ministerských zkoušek stanoven na 15. dubna, zkoušky na víceletých gymnáziích jsou naplánovány na následující den. "Právníci jsou přesvědčeni o tom, že v případě sporu s nějakým uchazečem, by to mohlo skončit soudem, který bychom prohráli, protože vyhlášky jsou závazné," uvedla Losová.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky přijímací zkoušky, střední škola, Liberecký kraj, Liberec, www.scio.cz, s.r.o., Marcel Chládek, ČSSD, Alena Losová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednotné přijímací zkoušky připraví v Liberci SCIO  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.