Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec má další naučnou stezku. Připomene Sedmiletou válku

Liberec má novou naučnou stezku, která mapuje památná místa jedné z nejvýznamnějších bitev Sedmileté války. Stezka má celkem osm zastavení rozmístěných po celém městě, která informují o bitvě mezi rakouskými a pruskými vojsky, jež se u Liberce odehrála 21. dubna 1757.

Obecně prospěšná společnost Archa 13, která se o vybudování stezky zasloužila, připravila i průvodce s mapou. V neděli o tom informovala vedoucí městského informačního centra Pavlína Kuchtová.

Sedmiletá válka byla prvním celosvětovým konfliktem, do něhož byly zataženy téměř všechny kontinenty. Podle historiků byla bitva u Liberce jejím hlavním milníkem. Válka o území, peníze a moc, byla bratrovražedná. "U Liberce tehdy proti sobě na obou stranách stáli Češi," řekl archeolog Severočeského muzea Petr Brestovanský, který se na přípravě stezky i průvodce podílel. Právě on také zkoumal pozůstatky vojáků z té doby, které se našly při rekonstrukci Nerudova náměstí v centru Liberce.

Podle Brestovanského nejde o klasickou naučnou stezku, protože místa jsou od sebe příliš vzdálená. "Jde o památná místa bitvy u Liberce, která jsou vyznačena a existuje k nim průvodce a mapa," vysvětlil. Každý, kdo tudy bude procházet, může navštívit třeba místo, kde byl tehdy lazaret, které je u libereckého zámku. Další zastavení je na Keilově vrchu, kde bylo rakouské dělostřelectvo. Informační tabule je u Janova Dolu, kde byli vojáci pohřbíváni nebo nad ostašovským kostelíkem, kde se střetla jízdní vojska, která bitvu nakonec rozhodla.

Veřejnost o bitvě mnoho neví, podle Brestovanského přitom proti sobě tehdy v poli stálo na 30.000 vojáků. Rakouská armáda tu byla poražena a Liberec ovládli Prusové. Na obou stranách byly stovky zraněných a padlých, další vojáky pak zabila tyfová epidemie, které padli za oběť i mnozí obyvatelé města. Bitvu dosud v Liberci připomínal jen název ulice Na Bojišti, teď tu turisté najdou i informační tabuli, která původ názvu osvětluje. Škola totiž stojí v místech, kde bylo pásmo ústupu granátnických kompanií a vojáků z pluku Kheul, později označovaného jako 49. německý pěší pluk.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Sedmiletá válka, naučná stezka, průvodce, Petr Brestovanský, Severočeské muzeum v Liberci, Noemova archa, Armáda Rakouska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má další naučnou stezku. Připomene Sedmiletou válku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.