Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec se dohodl s krajem na převzetí dopravního hřiště

Po ročním vyjednávání se Liberec dohodl s krajem na převzetí dětského dopravního hřiště. Liberec dostane areál bezúplatně, ve smlouvě se ale zavazuje k tomu, že deset let hřiště nezmění majitele. Pokud by radnice podmínku porušila, zaplatí Libereckému kraji pokutu 5,629 milionu korun, která odpovídá hodnotě hřiště, jak ji stanovil znalec.

Novináře o tom dnes informovala primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). Smlouvu musí ještě na konci srpna schválit krajští zastupitelé. Liberecké dopravní hřiště koupil kraj před čtyřmi lety ještě za vedení ČSSD od TJ Slavia Liberec a do jeho modernizace investoval od té doby přes pět milionů korun. Loňský provoz stál 429.000 korun.

"V kraji je desítka dopravních hřišť, která většinou spravují obce, není důvod, proč by tomu v Liberci mělo být jinak," řekl už dříve hejtman Martin Půta (STAN). Kraj chtěl původně provoz hřiště ukončit v červnu, pak ale přidal 30.000 korun, aby mohlo zůstat přes prázdniny pro děti otevřené.

Radnice měla o hřiště ve Zhořelecké ulici nedaleko centra zájem, diskutovalo se jen o podmínkách. Městský rozpočet už počítá i s penězi na zajištění provozu a nejnutnější opravy. "Letošní předběžné náklady na provoz včetně kompletní opravy střechy, dovybavení potřebným mobiliářem a na přípravu projektové dokumentace chystaného bezpečného přechodu pro chodce ve Zhořelecké ulici, budou ve výši zhruba 1,8 milionu korun," doplnila primátorka.

Hřiště o rozloze 3500 metrů čtverečních investice nutně potřebuje. Naposledy se výrazněji upravovalo v 80. letech. V dobrém stavu není zejména budova, která slouží jako zázemí. Potřebuje zateplení, nevyhovující jsou toalety a zcela chybí sociální zařízení pro lidi se sníženou mobilitou. Zastaralé je i vybavení hřiště, podle Rosenbergové tam například chybí kruhový objezd. "Bude potřeba provést i rekonstrukci vnitřních rozvodů, vyměnit okna a vybudovat nové oplocení, to však bude možné provést jen v době, kdy neprobíhá výuka dopravní výchovy, což bude nejdříve v příštím roce," dodala.

Dětské dopravní hřiště bude podle primátorky provozovat a spravovat Městská policie Liberec. Areál bude sloužit i jako její školicí středisko, kde se budou školit strážníci z okolních měst a obcí.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Liberecký kraj, Martina Rosenbergová, ČSSD, Martin Půta, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec se dohodl s krajem na převzetí dopravního hřiště  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.