Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nový pavilon botanické zahrady začíná nabírat na obrysech

Půl roku od zahájení stavby začíná nabírat na obrysech pavilon leknínů liberecké botanické zahrady. Ten je už nějakou dobu zasklen a do konce roku by se měl otevřít veřejnosti. Zcela ojedinělý skleníkový pavilon ve střední Evropě, specializovaný na pěstování tří druhů největších leknínových rostlin světa, by měl vyjít na necelých 12 milionů korun.

„Až svou práci dokončí a předají stavbaři, čeká složitý zahradně- architektonický úkol ještě samotnou Botanickou zahradu. Vnější a vnitřní vodní svět se mají propojit v logický, vysoce estetický a hlavně avantgardní celek,“ sdělil ředitel liberecké botanické zahrady Miloslav Studnička.

Pavilon leknínů by měl být podle předpokladů dokončen letos k v červenci. Celková cena je odhadována na 11 969 041 korun, projekt zaplatí z pětaosmdesáti procent dotace Regionálního operačního programu.

Bezbariérový pavilon nabídne exotické rostliny, které jen těžko najdete někde jinde pohromadě.„Na nový pavilon leknínů, o kterém jsem snil řadu let, se moc těším. Najdou zde bezpečné zázemí všechny dosud po zahradě rozptýlené lekníny, včetně ohroženého druhu – viktorie královské,“ uzavřel ředitel botanické zahrady.

Štítky pavilon, botanická zahrada, leknín, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový pavilon botanické zahrady začíná nabírat na obrysech  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.