Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Středoškoláci pozor, univerzita nabídne kurzy zdarma

Technická univerzita v Liberci připravila letos poprvé v rámci oblíbené dětské univerzity kurzy i pro středoškoláky. Mohou jim pomoci v přípravě k maturitě a přijímacím zkouškám na vysoké školy. Novináře o tom informovala mluvčí liberecké univerzity Jaroslava Kočárková.

Kurzy zaměřené na přírodní a technické vědy, ale třeba také na architekturu či biomedicínu, jsou pro studenty zcela zdarma. Běžně se přitom za podobné přípravné kurzy platí v Liberci kolem 3500 Kč a v Praze i dvojnásobek.

Dětská univerzita v Liberci má bezmála 700 absolventů, letos startuje už pátý ročník. Univerzita je součástí projektu EDUTECH, na který škola dostala 26 milionů korun z evropských fondů, proto jsou kurzy zdarma. Zápis se uskuteční v pátek 5. září odpoledne a v sobotu 6. září dopoledne. Pro školáky je připraveno více než 50 oborů - novinkou jsou například kurzy zaměřené na biomendicínské inženýrství, průmyslovou robotiku, mechaniku, pružnost a pevnost, informatiku a aplikovanou matematiku.

Středoškoláci si mohou vybírat z více než 20 oborů, které jsou zaměřeny na elektroniku, robotiku, matematiku, fyziku, strojírenství, architekturu, textil a přírodní vědy. Kurzy pomohou i při přípravě na maturitu a přijímací zkoušky na vysokou školu, úspěšní absolventi mohou být ke studiu na Technické univerzitě v Liberci přijati i bez zkoušek. "Účastníci kurzů si nanečisto vyzkoušejí vysokoškolské studium pod vedením mladých vědeckých pracovníků technické univerzity. Získají znalosti, které jim výrazně pomohou překonat obvyklé těžkosti vysokoškoláků v prvním ročníku studia," řekl dnes manažer projektu Miloš Hernych.

Cílem projektu je podle Hernycha šířit myšlenku dětské univerzity i mimo půdu technické univerzity. "Chceme proto do výuky dětí více zapojit naše studenty a absolventy, aby se naučili s dětmi pracovat a v budoucnu byli schopni a ochotni pokračovat v našich aktivitách, otevírat vlastní technické či přírodovědné kroužky a realizovat podobné projekty i mimo Liberec," vysvětlil manažer projektu. Dohodu o pořádání kurzů už realizační tým uzavřel i s několika základními a středními školami mimo Liberec - třeba v Hronově nebo v Broumově.

Technická univerzita v Liberci se na propagaci technických oborů a vzdělávání školáků zaměřuje od roku 2009. Nejprve v projektu Startech-začni s technikou, na který o tři roky později navázala Otevřená univerzita. Nejrůznějšími programy už prošlo přes 10.000 dětí. "Ověřili jsme si, že děti technické problémy baví a není těžké je zaujmout. Často ale nemají příležitost si něco samy prozkoumat, vyřešit nebo vyrobit," řekl Hernych. Kurzy a akce univerzity dětem tuto možnost nabízejí bezplatně, i proto je o ně obrovský zájem a většina akcí je vždy velmi rychle obsazena.

Napsala ČTK

Štítky univerzita, projekt, Technická univerzita v Liberci, Liberec, studium, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci pozor, univerzita nabídne kurzy zdarma  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.