Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žáci z Barvířské vyhráli v konkurenci čtyř stovek škol

Jak dětem před měsícem slíbil, tak se v pátek 13. června stalo. Náměstek primátorky pro školství, kulturu a sociální oblast Kamil Jan Svoboda v obřadní síni liberecké radnice přijal úspěšné žáky ZŠ Barvířská, kteří před nedávnem slavili obrovský úspěch v prestižní mezinárodní soutěži Project Competition.

Se svým elektronickým plakátem na téma Communication in the 21st century (Komunikace ve 21. století) ji vyhráli v konkurenci 400 škol z celého světa.

Kamil Jan Svoboda dětem pogratuloval už před měsícem přímo ve škole, ale jejich úspěch považoval za natolik významný, že se rozhodl poděkovat jim za skvělou reprezentaci města i oficiálním přijetím v reprezentativních prostorách radnice. „Jsem rád, že jste přijali mé pozvání, protože jsem přesvědčený, že váš úspěch je skutečně významný a že byste měli vědět, jak si vážíme vašeho skvělého nápadu a toho, jakým způsobem jste převálcovali stovky škol z celého světa,“ řekl žákům náměstek primátorky. Ve spolupráci se ZUŠ Liberec jim pak připravil speciální dárek v podobě dvou písní v podání Štěpánky Kolafové, která se sama doprovázela na dudy.

A jaká vlastně byla cesta libereckých žáků za úspěchem? Do soutěže Project Competition, kterou vyhlásilo nakladatelství Ofxord University Press, se paradoxně přihlásili poměrně pozdě, takže na tvorbu tematického plakátu měli jen necelý měsíc. I tak ale dokázali britské porotce oslovit, a to rovnou vítězně. Úkolem dětí bylo na motivy komunikace ve 21. století zpracovat zajímavý projekt buď v podobě klasického papírového plakátu nebo takzvaného Glogu – plakátu vytvořeného na webu www.glogster.com. Žáci ze ZŠ Barvířská si díky možnosti vkládat obrázky, fotografie a videa vybrali elektronickou cestu, a právě to byl základ jejich úspěchu.

„Celá práce byla postavená právě na videích, která názorně ukazují srovnání lidské komunikace v minulosti a současnosti, například stolní telefony versus mobily, osobní schůzky s přáteli versus sociální sítě, nebo papírové dopisy versus e-maily. Závěrem pak bylo, že komunikace ve 21. století je oproti minulosti nesrovnatelně rychlejší, ale lidé spolu tráví o dost méně času,“ popsala projekt svých svěřenců učitelka Daniela Marková, která žákům s projektem pomáhala a společně s nimi, ředitelem školy Miloslavem Kuželkou a zástupkyní pražské pobočky nakladatelství Oxford University Press se rovněž zúčastnila slavnostního přijetí v obřadní síni radnice.

Velká pochvala za úspěch v mezinárodní soutěži patří Pavlu Mocovi, Anně Gorské, Lucii Konečné, Martinu Rambouskovi, Adamu Vaňátkovi a Lukáši Slavíkovi z 8. B a Štěpánce Masicové z 9. A. Od zástupkyně pražské pobočky nakladatelství Oxford University Press dostali před měsícem jako odměnu trička Oxford University Press a anglické knížky. Náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda jim pak v obřadní síni věnoval knihy o historii libereckého Divadla F. X. Šaldy.

Vítězný plakát libereckých žáků naleznete na http://s35e6zz9s.edu.glogster.com/communication.

Napsal Jan Vrabec

Štítky Kamil Jan Svoboda, plakát, radnice, obřadní síň, Oxford University Press, Lucie Konečná, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci z Barvířské vyhráli v konkurenci čtyř stovek škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.