Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Základka na Švermovce se dočkala nového hřiště

Po letech čekání se Základní škola Švermova v liberecké čtvrti Františkov dočkala opraveného venkovního hřiště. Radnice stavbu roky odkládala. Otevření o několik měsíců zpozdily i problémy při pokládání speciálního povrchu hřiště, řekl při otevření řekl náměstek primátorky Jiří Rutkovský (Unie pro sport a zdraví).

Součástí zakázky za bezmála 18 milionů korun byla obnova školního hřiště na sídlišti Kunratická, která se dokončila rovněž se zpožděním. Výstavba obou sportovišť se z valné části hradí z evropské dotace.

Rekonstrukce obou hřišť byla nutností. Zejména sportoviště ve Františkově bylo už zdraví nebezpečné, byly tam rozpadlé betonové skruže a rozpraskaný asfaltový povrch prorostlý trávou. "Takových 15 až 17 let se nedalo už používat," uvedla ředitelka školy Jarmila Hegrová.

Radnice modernizaci hřišť několik let odkládala kvůli jiným projektům, nedostatku peněz i administrativním průtahům. Potíže provázely i stavbu, jež měla být původně hotová na konci minulého roku. "Nepřály nám klimatické podmínky. Bylo časté střídání počasí, kvůli pokládce speciálního povrchu jsme ale potřebovali stálé," poznamenal Rutkovský. Obdobné problémy způsobily zpoždění i na hřišti na sídlišti Kunratická. Firmě se ale nepodařilo dodržet ani náhradní termín na konci května, proto bude městu zaplatit na sankcích přes 200.000 korun. Navíc nyní běží reklamační řízení kvůli tvorbě kaluží na atletických drahách, dodala mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Na novém sportovišti se dají provozovat míčové sporty, je zde i hřiště na beachvolejbal, atletická dráha o délce 75 metrů, sportovní okruh pro jízdu na in-line bruslích a koloběžkách, sektory pro vrh koulí a skok daleký i dětská pískoviště. V provozu je od začátku září. Využívá ho škola, po poledni družina a po 16:00 na něj může bezplatně veřejnost.

Liberec díky evropské dotaci na sklonku léta otevřel i dvě jiná sportoviště. Za bezmála 14 milionů korun se opravila zchátralá tělocvična u školy v Ruprechticích a za 12,4 milionu vyrostlo u školy v Pavlovicích sportovní centrum pro aerobic, gymnastiku a stolní tenis. Jedno sportoviště dokončil nedávno i Městský obvod ve Vratislavicích, za bezmála 30 milionů zrekonstruoval sokolovnu. Na všechny stavby získalo město dotaci z Integrovaného programu rozvoje města - Atraktivní a kvalitní život v Liberci. K dispozici v něm bylo 540 milionů korun, které musejí být vyúčtovány do konce příštího roku. Největší akcí byla revitalizace bývalých městských lázní na galerii, která stála i s vybavením 380 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky sportoviště, Unie pro sport a zdraví, Františkov (Velké Kunětice), Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základka na Švermovce se dočkala nového hřiště  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.