Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Základka v Ruprechticích se po letech osamostatnila

Základní škola s výtvarným zaměřením na náměstí Míru v liberecké čtvrti Ruprechtice dnes po letech zahájila školní rok opět jako samostatný subjekt. Pro žáky se nic nezměnilo, stejní jsou učitelé i budova, škole by to ale mohlo pomoci v dalším rozvoji, řekla její ředitelka Pavlína Kubrová.

Ruprechtické škole před deseti lety hrozilo, že bude zrušena, kapacita městských škol tehdy nebyla naplněná. Proti zrušení školy, jež patřila k nejlepším, ale obyvatelé města protestovali, proto byla nakonec sloučena s jinou.

Lepší vybavení má škola už v tomto školním roce. Na konci prázdnin skončila kompletní rekonstrukce zchátralé školní tělocvičny za 14 milionů korun. Vznikla v ní i sauna, posilovna a klubovna. Škola má také za více než milion nově vybavenou počítačovou učebnu. "Podařilo se nám sehnat 30 nových počítačů, hodně nám v tom pomohla radnice," řekla ředitelka. Škola, jejíž historie sahá do roku 1889, má i dvě nové interaktivní tabule. O opětné osamostatnění usilovala sedm let.

Petici za zachování ruprechtické školy podepsalo před lety 9000 obyvatel stotisícového města, liberečtí zastupitelé proto své rozhodnutí o jejím zrušení změkčili a školu od roku 2007 sloučili se ZŠ Sokolovská.

Nyní má Liberec naopak problém s nedostatkem míst ve školách a v nejbližších letech chce zvýšit kapacitu základních škol zhruba o 1700 míst, tedy o pětinu. Rupretická škola plánuje, že zvýší kapacitu z 290 míst na 370. "Bohužel jsme letos nemohli obsadit dvě první třídy, to znamená, že jsme spoustu dětí odmítali," uvedla ředitelka. Škola na náměstí Míru je takřka naplněná, chodí do ní 278 žáků. 

Nebývale velký zájem je v Liberci v posledních letech i o základní školu ve Františkově. Loni ZŠ Švermova poprvé za posledních deset let otevřela dvě první třídy, letos tři.

V Liberci dnes nastoupilo 1095 prvňáků, o 32 více než loni. Prvních tříd se ve městě otevřelo 42, o jednu více než loni. V sousedním Jablonci nad Nisou přibyly oproti loňsku tři první třídy, celkem jich je 21. "Kolik nastoupí prvňáků, se dozvíme až první týden v září, až opravdu zasednou do lavic. K zápisu jich přišlo 492," uvedla mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová. Vloni k zápisu přišlo 470 dětí a nastoupilo jich 465. V České Lípě loni chodilo do dvaceti prvních tříd 439 dětí, letos bude v 22 prvních třídách o 96 dětí více než loni.

Napsala ČTK

Štítky Ruprechtice, základní škola, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základka v Ruprechticích se po letech osamostatnila  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.