Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocných rakovinou na Liberecku stále přibývá. Jen léčba stála loni tři čtvrtě miliardy

Tohle není příjemná statistika. Počet lidí nemocných rakovinou stále stoupá, loni lékaři v Libereckém kraji vykázali téměř patnáct tisíc případů. A to jde pouze o záznamy největší české pojišťovny VZP. Té ještě rychleji rostou náklady spojené s léčbou, pojišťovna stále více nemocným hradí nejmodernější biologickou léčbu.

Rychlý růst výdajů souvisí zejména s nástupem nových léčivých přípravků, kterých v posledních letech přichází do praxe velké množství. „Jde zejména o takzvanou biologickou léčbu. Je-li správně indikována, může části pacientů, pro které je vhodná, významně pomoci,“ říká tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

V Libereckém kraji se v roce 2014 s onkologickým onemocněním léčilo 14 128 pacientů, o rok později 14 730 a loni už 14 969. Náklady na léčbu se loni vyšplhaly na více než 752 milionů korun, v roce 2014 to bylo milionů 701.

Cena nejmodernějších dostupných přípravků se pohybuje v řádech stovek tisíc až v milionech korun na jednoho nemocného. „Je třeba dbát na to, aby nebyly zbytečně předepisovány například pacientům, které lze stejně úspěšně léčit i jinými způsoby. Neúčelně vynaložené peníze by pak mohly chybět na drahé léky pro ty, u nichž nepřipadá v úvahu jiná léčba,“ vysvětlil Tichý.

Nejvíce bylo loni nemocných s nádory kůže, prsou a trávicího ústrojí. VZP například poskytuje příspěvek na vyšetření znamének. Těm, co chtějí přestat kouřit, zase přidá na nákup léčivých přípravků a odvykací kúru pod dohledem ošetřujícího lékaře.

Autoři | Foto KNL

Štítky léčba, rakovina, Liberecký kraj, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, pacient, Oldřich Tichý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných rakovinou na Liberecku stále přibývá. Jen léčba stála loni tři čtvrtě miliardy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.