Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Díky dotaci z EU zmodernizuje liberecká nemocnice psychiatrii. Projekt vyjde na 148 milionů

Krajská nemocnice v Liberci může díky dotaci z evropských fondů zmodernizovat psychiatrii. Na projekt za zhruba 148 milionů korun získala 126 milionů z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Modernizace psychiatrie je jedním z osmi projektů, které podporu získaly. Další dva jsou náhradní, protože na ně v tuto chvíli nejsou prostředky. Celkově projekty obdrží více než 1,5 miliardy korun

Projekt největší nemocnice v kraji počítá s opravou psychiatrického oddělení a jeho rozšířením do nevyužívané budovy bývalého plicního oddělení.

„Krajská nemocnice je v Libereckém kraji jediným zdravotnickým zařízením, které tuto péči poskytuje. Modernizace se proto bude dělat za provozu. Čeká nás náročná logistická operace. Ať už se jedná o stěhování, dočasné přesuny lůžkového oddělení i psychiatrických ambulancí," řekl primář Jaromír Hons.

Projekt by podle něj měl být dokončen v roce 2020. Psychiatrickými ambulancemi v Liberci projde podle Honse ročně 4500 pacientů a zhruba 600 jich musí být hospitalizováno. Díky opravě a rozšíření přibude otevřená terapeutická stanice pro rehabilitační a resocializační pobyty nemocných.

„Zvýší se tak počet stanic oddělení ze tří na čtyři. Změna struktury oddělení umožní lepší diferenciaci péče vzhledem k charakteru a fázi nemoci," řekl primář.

Přibude podle Honse také lůžek, kapacita psychiatrie by se měla zvýšit ze současných 51 míst na 58. Zlepší se i komfort ubytování pro pacienty.

„Pacienti už nebudou na vícelůžkových pokojích, které nemají sociální zařízení. Budou mít dvoulůžkové pokoje vybavené podle standardu skoro hotelového. Bude to samozřejmě přizpůsobeno s ohledem na charakter jednotlivých stanic. Izolační pokoje budou jednolůžkové," dodal primář.

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky Krajská nemocnice Liberec, psychiatrie, projekt, Evropská unie, Liberecký kraj, Liberec, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky dotaci z EU zmodernizuje liberecká nemocnice psychiatrii. Projekt vyjde na 148 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.