Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kapusta v libereckém Kauflandu obsahovala nadlimitní množství pesticidu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila výsledek kontroly, kterou provedla v červenci v obchodě Kaufland ve Starých Pavlovicích. Laboratorním testem neprošla nabízená kapusta ze Zemědělského družstva Mečeříž, ve které byl překročen maximální limit reziduí pesticidu chlorpyrifosu. Ten je přitom pro člověka nebezpečný.

Chlorpyrifosu se používá na ošetření napadených listů a plodů ovoce, dále na cukrovou řepu, kukuřici, obilniny, papriku, okurky, rajčata, brambory, řepku olejku.

Chlorpyrifos je toxický, v půdě, vodě a dřevě zůstává po týdny. Narušuje funkci hormonů v lidském těle, způsobuje pocit sucha v krku, poruchy spánku, zhoršení paměti, dezorientace, bolesti hlavy, poruchy řeči.

Nízká až střední expozice chlorpyrifosu během nitroděložního vývoje může vést k dlouhodobým změnám ve struktuře mozku dítěte. Děti vystavené chlorpyrifosu dosáhly horších výsledků v testech paměti, inteligence a dalších mozkových funkcí.

Foto SZPI

Štítky Liberec, Kaufland, kapusta, pesticid, chlorpyrifos, Státní potravinářská inspekce, ZD Košťálov a.s., Pavlovice, Mečeříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Irena Paďourová

to o tom píšete brzy

Úterý, 3. října 2017, 23:17Odpovědět

Kapusta v libereckém Kauflandu obsahovala nadlimitní množství pesticidu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.