Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocných respiračními chorobami ubylo, nemocnice opět povolují návštěvy

Nemocnost v Libereckém kraji klesá, stále je ale výrazně nad celostátním průměrem. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji aktuálně 1541 nemocných s akutními respiračními chorobami, což je téměř o pětinu méně než před týdnem. Zatímco na Jablonecku, Českolipsku a Semilsku už nemocnost klesla pod epidemický práh, na Liberecku je stále nad touto úrovní. Osm lidí už letos v kraji na chřipku zemřelo.

V celé zemi nemocných s chřipkou a respiračními infekcemi od minulého týdne výrazně ubylo. Na 100 tisíc obyvatel připadá v ČR 1060 případů, což je o 23,5 procenta méně než před týdnem.

"Napříč Libereckým krajem evidujeme významný pokles chřipce podobných onemocnění," doplnila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Nejnižší nemocnost je podle ní na Českolipsku, kde na 100 tisíc lidí připadá 1135 nemocných, na Semilsku je jich 1265 a 1287 na Jablonecku. Hodnoty jsou tam už pod epidemickým prahem na rozdíl od Liberecka, kde na 100 tisíc lidí připadá 2013 nemocných. Nejvíce se tam na nemocnosti podílejí děti do 14 let. Vysoká je podle Balašová zejména nemocnost u malých dětí do pěti let, kde na 100 tisíc dětí připadá v přepočtu 7229 pacientů s chřipkou.

"Laboratorně byl v tomto týdnu prokázán šestkrát virus chřipky typu B a třikrát virus chřipky typu A," doplnila Balašová. Od začátku chřipkové sezony tak byla laboratorně prokázána chřipka u 314 nemocných, z toho ve 259 případech typu B a u 55 nemocných typu A. "K dnešnímu dni evidujeme deset závažných případů vyžadujících intenzivní zdravotnickou péči," dodala mluvčí hygienické stanice.

"Vzhledem k tomu, že vrcholu epidemie bylo dosaženo a vývoj ukazuje návrat k neepidemickým hodnotám, s okamžitou platností ruším zákaz návštěv na všech odděleních Krajské nemocnice Liberec a Nemocnice Turnov. V obou našich nemocnicích si nicméně vyhrazujeme právo individuálně respektovat a realizovat preventivní protiepidemická opatření ve vztahu k oslabeným osobám, u kterých by nákaza akutním respiračním onemocněním mohla znamenat zhoršení jejich zdravotního stavu nebo ohrožení života," řekl lékařský ředitel největší nemocnice v Libereckém kraji Jaromír Hons. V Jablonecké nemocnici zrušili zákaz návštěv už 16. března, o týden později také v Semilech a Jilemnici a České Lípě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, chřipka, epidemie, nemocnice, návštěvy, KHSLK, hygiena, Zuzana Balašová, nemoc, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných respiračními chorobami ubylo, nemocnice opět povolují návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.