Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Nová liberecká nemocnice? Projekt za miliardu má vyrůst do čtyř let

Už v roce 2020 by se v současném areálu liberecké nemocnice mohlo začít stavět. V plánu je Centrum urgentní medicíny a také parkovací dům. Náklady? Bez vybavení miliarda, s vybavením klidně o pět set milionů víc. Celý projekt už je na papíře, teď začínají práce na dokumentaci pro územní rozhodnutí.

Využití plochy u Kunratické? Nebo snad po bývalé Textilaně? Konec diskusí, nová nemocnice vyroste v areálu té stávající. Stavět by se mohlo už za dva roky, projekt je namalovaný, nyní přijde na řadu zdlouhavé kolečko územního rozhodnutí, projektové dokumentace a nakonec výběrového řízení.

„Je to důležitý okamžik v rámci celého projektu,“ řekl ředitel nemocnice Richard Lukáš. Nemocnice tak po letech provizoria dostane supermoderní budovu. „Aktuálně jsme různě rozeseti v osmatřiceti objektech, to prostě nejde,“ dodal technický ředitel nemocnice Jan Rais.

V nové pětipodlažní budově najde zázemí řada oddělení, vše bude vzájemně propojeno. „Doktor musí za pacientem, ne pacient za lékařem,“ dodal Rais s tím, že dosud dispozice nemocnice nedovolovala moderní zdravotnický přístup. „Některá oddělení jsou třeba ve vilkách, které na podobný provoz vůbec nejsou stavěna,“ doplnil.

K nové budově se vyjadřovali i samotní doktoři a personál. „Na workshopech jsme strávili desítky hodin diskusemi, jak by to mělo vypadat,“ řekl architekt Jiří Buček z ateliéru SIAL, který stavbu projektoval.

Nová budova by měla reflektovat také vývoj medicíny. „Nikdo nemůže říct, jak se budou nemoci vyvíjet. Máme tu budovu, která bude moderní čtyřicet let, ale provoz se může měnit. A my na to dokážeme reagovat,“ podotkl Jan Topinka z ateliéru Domy, který se na tvorbě projektu podílel a který se specializuje právě na zdravotnické stavby.

Součástí projektu je i zcela nový parkovací dům, který vyroste směrem do Jablonecké ulice a budou mu muset ustoupit tři domy. Nabídne 250 míst a z financováním mělo původně pomoci město zařazením do projektů IPRÚ. „Nakonec ho tam nezařadili, prý na to není vhodný dotační titul. My si to ale nemyslíme a doufám, že se to nakonec povede změnit,“ řekl ředitel nemocnice.

Pokud by parkovací dům musela nemocnice financovat sama, ubylo by jí peněz na stavbu zdravotnického centra. „Jedná se o nějakých sto milionů,“ doplnil ředitel.

Do nové nemocnice by mohl zajíždět autobus z terminálu ve Fügnerově ulici, změn dozná i Jablonecká ulice, kde by měl vyrůst kruhový objezd.

Už teď se také řeší, co bude s prázdnými prostory, ze kterých se některá oddělení přestěhují do nových prostor. „Diskuze probíhá. Co nejdříve musíme vědět, jak by měl celý areál v budoucnu vypadat. Tohle je vlastně jen začátek. Celý koncept chceme mít hotový do konce prázdnin,“ uvedl Rais.

A jak je to s časovým harmonogramem? Nyní se pracuje na dokumentaci pro územní rozhodnutí, ta má být do září. Potom přijde na řadu dokumentace pro provádění stavby, která má být hotová v roce 2020, kdy proběhne výběrové řízení. Na podzim 2020 pak bude znám zhotovitel stavby a bude se moci začít stavět. Dokončení je plánováno na podzim roku 2022.

Autoři | Foto KNL

Štítky KNL, nemocnice, modernizace, projekt, SIAL, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Jan Topinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nová liberecká nemocnice? Projekt za miliardu má vyrůst do čtyř let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.