Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový pavilon urgentní medicíny bude objemnější a dražší, nemocnice trénuje na vzorových pokojích

Objemnější a dražší bude nový pavilon urgentní péče v Krajské nemocnici v Liberci, jehož výstavba by měla začít na přelomu letošního a příštího roku. Důvodem ke změnám jsou požadavky lékařů a standardy obvyklé v západní Evropě. Oproti původním předpokladům bude nový objekt asi o třetinu objemnější a náklady přesáhnou 1,9 miliardy korun. Dosud se počítalo s maximální částkou 1,75 miliardy korun. Nemocnice také vytvořila vzorové pokoje, aby pak po dokončení stavby nevznikly žádné problémy.

Nový pavilon by měl mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a na výšku 27 metrů. Objem budovy by se tak měl zvětšit oproti původnímu předpokladu z 90.000 metrů krychlových téměř na 120.000. „Když má nemocnice sloužit dalších 50 a více let, tak bychom neměli dopustit, že to řešení, ke kterému spějeme, bude horší než to, ve kterém se dneska lékaři nacházejí," řekl Petr Moos, náměstek ředitele nemocnice pro koordinaci výstavby nového pavilónu.

Podle něj se nyní počítá s většími operačními sály, laboratořemi i lůžkovou částí. „Jsme na hranici požadavků, které lékaři mají. Menší se ten objekt zkrátka udělat nedá a s tím souvisí i nárůst finančních prostředků," uvedl. Za zvýšením nákladů jsou ale podle něj také rostoucí ceny stavebních prací.

Ve snaze eliminovat chyby v uspořádání lůžkové části pavilonu si nyní nemocnice vytvořila dva vzorové pokoje, jeden standardní a jeden pro jednotky intenzivní péče (JIP). Vyzkoušet by si je měl postupně personál nemocnice a zjistit, zda například není problém v umístění monitorovacích přístrojů či zda je dostatek prostoru pro manipulaci s pacientem. „A proto chceme, aby nám ředitelka ošetřovatelské péče a její týmy řekly, jak by si představovaly úpravy konzol, přípojek, osvětlení, polohu lůžka a tak dále," uvedl Moos.

Dodal, že už například na doporučení zdravotníků orientovali pokoje tak, aby z lůžka pacient viděl oknem na Ještěd. Podle poznatků zdravotníků to přispívá k uzdravování.

Nová budova by měla stát do roku 2022 na místě staré interny v dolní části areálu podél Kristiánovy ulice. Lůžek by tam mělo být 132. Všechny pokoje budou dvojlůžkové, těch je nyní v nemocnici minimum. „Většinou jsou třílůžkové," řekla ředitelka pro ošetřovatelskou péči Marie Fryaufová. Pokoje budou mít vlastní koupelnu s toaletou, malou kuchyňkou, což podle ní v liberecké nemocnici také není standardem.

Autoři | Foto

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Liberec, FOTO, AUDIO, pavilon, lékař, Krajská nemocnice Liberec, Západní Evropa, Petr Moos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový pavilon urgentní medicíny bude objemnější a dražší, nemocnice trénuje na vzorových pokojích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.