Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do babyboxu v Liberci někdo odložil novorozenou holčičku. Dostala jméno Barborka

Do babyboxu v nemocnici v Liberci dnes večer někdo odložil novorozenou holčičku. Dostala jméno Barborka. Oznámil to zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. V Liberci je pátým odloženým dítětem do babyboxu a 190. v republice od jejich zavedení v roce 2005. Letos jde v zemi o desátý případ.

Holčička váží 3260 gramů a měří 50 centimetrů. „Pupečník měla zauzlovaný amatérsky hnědým tkalounem, vykoupaná nebyla, ale na cestu dostala bílou čepičku, žlutou deku a dokoce transportní tašku podobnou košíku v samoobsluze," uvedl Ludvík Hess. Právě holčičky mezi dětmi dosud odloženými do babyboxů převažují. Od založení sítě babyboxů do nich lidé dali 109 holčiček a 81 chlapců, uvedl Hess.

První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005, je to v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče. V Libereckém kraji jsou čtyři babyboxy. Kromě Liberce jsou v nemocnicích v Turnově, Jablonci a České Lípě.

Autoři | Foto KNL

Štítky Babybox, Liberec, nemocnice, Barborka, holčička, Ludvík Hess

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do babyboxu v Liberci někdo odložil novorozenou holčičku. Dostala jméno Barborka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.