Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberečtí lékaři vyvinuli speciální dlahu, používá se u operací pánve po celém světě

Lékaři traumatologicko-ortopedického centra liberecké nemocnice vyvinuli speciální Omega dlahu, která se používá při vážných poraněních pánve. Dlaha již byla použita zhruba u 500 operací, 161 z nich bylo provedeno ve světě. Výhodou této metody je, že zkracuje délku operace i následnou rekonvalescenci.

„Dlaha je nejvíce rozšířena v ČR, ale je široce používána i na Slovensku, Polsku, Rumunsku, ale i v mimoevropských zemích, například v Saudské Arábii. Kolem 15 operací bylo provedeno v SRN,“ řekl Jaroslav Šrám, přednosta centra, který společně s emeritními primáři Stanislavem Tallerem a Richardem Lukášem za vývojem Omega dlahy stojí.

Doktor Šrám společně se svým týmem pracuje na tom, aby se Omega dlaha rozšiřovala i do dalších zemí, do nepříliš vzdálených destinací jsou ochotni vyjíždět k asistencím. Dlaha nadále prochází vývojem, týmu se podařilo získat grant, v rámci něhož prověřují, zda by byla možná jeho sériová výroba pomocí 3D tisku.


Tisková zpráva | Foto KNL

Štítky omega dlaha, dlaha, operace, nemocnice Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Německo, Polsko, Česko, Rumunsko, Slovensko, Saúdská Arábie, pánev

Liberečtí lékaři vyvinuli speciální dlahu, používá se u operací pánve po celém světě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.