Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový pavilon liberecké nemocnice měl stát 1,2 miliardy, nakonec vyjde na dvojnásobek. Zaplatí ho hlavně kraj

Nový pavilon urgentní péče liberecké nemocnice za 2,42 miliardy korun zaplatí na základě nové dohody mezi akcionáři z větší části Liberecký kraj. Změnu financování po kraji a Liberci schválilo také město Turnov. Hlavním důvodem pro změnu financování je nárůst nákladů na dvojnásobek původních odhadů.

Liberecká nemocnice pavilon urgentní péče s parkovacím domem nutně potřebuje. Částečně by měl vyřešit nedostatky současného areálu. Mezi ně patří roztříštěnost do 38 objektů, nemocnice nemá ani centrální příjem pacientů či laboratoře na jednom místě. Příprava výstavby má ale zpoždění a nezačne dříve než na jaře 2021. Stavět se bude dva roky.

Projekt se výrazně prodražil

Hlavním důvodem, proč se má financování stavby změnit, je výrazné zdražení projektu. Na začátku se počítalo s náklady kolem 1,2 miliardy, postupně ale kvůli dalším požadavkům narostly na dvojnásobek. Původní model počítal s rozloženým financováním až do roku 2035, na němž se měli podílet všichni tři akcionáři a také nemocnice. Připlácení měst na základě nové dohody skončí v roce 2024. Kraj zvýšené náklady nejspíš zaplatí z úvěru, půjčit si bude muset odhadem kolem 1,4 miliardy korun.

Kraj je většinovým majitelem Krajské nemocnice Liberec, pod kterou patří i turnovská nemocnice a která vlastní i Nemocnici Frýdlant. Liberec má asi 17 procent akcií liberecké nemocnice a Turnov zhruba deset procent. Po dostavbě pavilonu jejich podíly klesnou, podle starosty Turnova to bude asi o polovinu. „V případě Turnova zhruba z deseti na pět procent," uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok), který je i krajský zastupitel.

Přestanou posílat peníze

Turnov se tím podle něj vyváže z původního závazku, posílat 19 let každoročně 7,3 milionu. „Naše povinnost skončí, v tuto chvíli se zdá, v roce 2024, a zmenší se nám akciový podíl. Na druhou stranu ale bude ve větší společnosti, která ve vlastním jmění bude mít o 2,5 miliardy majetku více," řekl Hocke. Toto řešení se podle něj ukázalo jako přijatelné pro všechny turnovské zastupitele. „Všichni přítomní to podpořili," dodal.

Autoři | Foto Nemocnice Liberec

Štítky nemocnice, pavilon, zdraví, Krajská nemocnice Liberec, Turnov, Liberec, Liberecký kraj, Tomáš Hocke, Nemocnice Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový pavilon liberecké nemocnice měl stát 1,2 miliardy, nakonec vyjde na dvojnásobek. Zaplatí ho hlavně kraj  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.