Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Malý Liam porazil leukémii, potýká se s následky kómatu. Jeho příběh je o síle bojovat a žít, říká maminka

Byly mu teprve čtyři roky, když musel bojovat s leukémií. Liam z Liberce ošklivou nemoc porazil, ale týden strávil v komatu, když vdechl tabletu léku. Dodnes se on i jeho maminka potýkají s následky. Rehabilitace je značně finančně náročná, rodina tak bude vděčná za jakoukoliv finanční pomoc.

Liamovi je dnes třináct let. „Je to malý, krásný a šikovný kluk,“ říká jeho maminka Kateřina. Až do tří let rostl jako zdravé a spokojené dítě. Pak přišly horečky. Třináctého února vyrazili na pohotovost. „Po odběru krve na vyšetření krevního obrazu byl Liam ihned transportován na hematologickou jednotku v Praze Motole,“ vzpomíná maminka.

Přispět mamince na péči o Liama můžete na účtu 259186588/0300

O den později už chlapec absolvoval první lumbální punkci. Odpoledne bylo jasno, Liam trpí akutním nádorovým onemocněním krvetvorby. Začala dvouměsíční léčba chemoterapií a vše vlastně dopadlo dobře. Jenže ne na dlouho.

Liam i nadále užíval léky na onkologickou léčbu. Šestnáctého dubna se stalo neštěstí. „Vdechl tabletu a dusící se upadl do bezvědomí. Po velmi dlouhé resuscitaci byl transportován na jednotku intenzivní péče, kde se po týdenním udržování v kómatu probudil s vyřčenou diagnózou Afasie (ztráta řeči) a Apraxie (ztráta kontrolovaného pohybu),“ popisuje maminka.

Od té doby je život rodiny plný léčby a rehabilitací, což je finančně nákladné a rodina na to sama nestačí. Řada metod a pomůcek není hrazená pojišťovnou, rodina je tak vděčná za jakýkoliv příspěvek. „Část finančních prostředků bychom do budoucna rádi využili na koupi vozu s nájezdovou rampou pro invalidní vozík, který bude pro Liamův další život nezbytný,“ vysvětluje.

Maminka už také myslí na budoucnost, která je právě díky financím značně nejistá. „Snažím se finanční prostředky pro Liama také co nejvíce šetřit, aby mohly být využity na jeho péči do budoucna, kdy už nebudu schopna mít syna doma a starat se o něj vzhledem k jeho fyzické váze a mému věku.“

Liam potřebuje elektrický zvedák

Maminka se synem během let poznali řadu nemocnic a léčebných ústavů. „Poznali jsme i několik prima lidí, kteří nám pomohli a stále pomáhají,“ říká. Na podporu Liama tak už byl uspořádán benefiční koncert, aktuálně běží sbírka na portálu Darujme.cz na elektrický zvedák. „Dnes a denně se potýkám s tím, že pokud chci něco jiného než pojišťovnou schválenou kompenzační pomůcku, tak narazím. Snažím se, aby všechny pomůcky Liamovi zajistily maximální komfort, a protože mám desetiletého syna a sedmdesátiletou matku, chci, aby např. i ovládání bylo snadné. Peníze ze sbírky by pomohly zlepšit kvalitu života mého syna,“ říká.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv rosiny

Štítky Liam, darujme, pomoc, leukemie, Liberec, rodina, léčba, Fakultní nemocnice v Motole, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malý Liam porazil leukémii, potýká se s následky kómatu. Jeho příběh je o síle bojovat a žít, říká maminka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.