Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrovolní hasiči při fotbale zachránili hráče, který zkolaboval. Bez jejich pomoci by zřejmě neměl šanci

Osmnáctého října se Vlastimil Vlček z Liberce znovu narodil. Při fotbálku v Krásné Studánce zkolaboval. Jen díky včasnému zásahu tří místních dobrovolných hasičů přežil, okamžitě zahájili resuscitaci, než za patnáct minut přijela sanitka. Před pár dny se zachránci i zachráněný sešli u primátora.

Josefu Hazimu, Bohdanu Markovi a Jiřímu Šemberovi se za pomoci dalších přítomných, kteří se při resuscitaci střídali, podařilo pana Vlčka udržet při životě až do příjezdu vozidla zdravotnické záchranné služby. Resuscitace byla natolik úspěšná, že pan Vlček nemá žádné trvalé následky, přestože oživování a masáž srdce trvala více než 15 minut.

„Těší mne, že i neškolení lidé dokážou poskytnou první pomoc. Samozřejmě to oceňuji u profesionálů. Mojí snahou je zajistit další defibrilátory třeba i pro civilisty. Například jeden, umístěný v budově radnice, by jistě prokázal dobrou službu,“ míní primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Ten na radnici poděkoval zachráncům a předal zástupci jednotky dobrovolných hasičů z Krásné Studánky defibrilátor BeneHeart D1 Public, který výrazně zlepší možnosti při případných resuscitacích. Tento přístroj je kompatibilní s přístroji ZZS LK a je používám složkami IZS v Libereckém kraji. Stejný přístroj obdrží i další dvě jednotky zřizované statutárním městem Liberec, a to jednotky z Růžodolu I a Vratislavic nad Nisou. Jeden defibrilátor stojí 42 000 korun, jeho použití je snadné, má dokonce hlasového průvodce.

„Jsme tady a jsme odhodlaní dělat nové věci. Třeba hledání pohřešovaných lidí v lese nebo právě výjezd k poskytnutí první pomoci člověku,“ uzavírá Josef Hazi z Krásné Studánky.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky záchrana života, resuscitace, hasiči, krásná studánka, dobrovolní hasiči, Vlastimil Vlček, Liberec, Liberec XXXI-Krásná Studánka, Jaroslav Zámečník, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči při fotbale zachránili hráče, který zkolaboval. Bez jejich pomoci by zřejmě neměl šanci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.