Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká nemocnice bude letos v zisku kolem 90 milionů korun

Hospodaření Krajské nemocnice Liberec (KNL) letos skončí podle předběžných odhadů v zisku kolem 90 milionů korun. Mezi zaměstnance si přitom KNL mohla dovolit rozdělit v prosinci 63 milionů korun na odměnách. Největší zdravotnické zařízení v kraji zaměstnává v nemocnicích v Liberci, Turnově a Frýdlantu přes 2700 lidí.

„Vyplacení letošních odměn zaměstnancům je velmi dobrá zpráva. Cenu tohoto úspěchu ještě zvyšuje fakt, že jako jedna z mála nemocnic v Česku hradíme velkou většinu investic z vlastních zdrojů a kromě toho jsme se v polovině tohoto roku stali vlastníky kriticky fungující nemocnice ve Frýdlantu a zachraňujeme ji," uvedl generální ředitel KNL Richard Lukáš.

Do obnovy areálů nemocnic v Liberci a Turnově letos KNL investovala z vlastních zdrojů přes 130 milionů korun. Do nemocnice ve Frýdlantu podle Řičáře od jejího převzetí v polovině roku investovala do její záchrany dalších téměř 20 milionů korun. „Zajišťování zdravotní péče ve Frýdlantu stojí nemocnici v průměru tři miliony měsíčně," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Se snížením ztráty podle něj počítají až ve druhé polovině příštího roku.

Krajská nemocnice Liberec je akciovou společností, kde je největším vlastníkem Liberecký kraj a menšinové podíly drží města Liberec a Turnov. Slouží nejen 440 tisíc obyvatelům kraje, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Loni obrat nemocnice přesáhl 3,5 miliardy korun a hospodaření skončilo bezmála čtyřiadvacetimilionovým ziskem.

Za minulý rok provedla v Liberci a Turnově přes 18.000 operací, hospitalizováno bylo téměř 44 tisíc lidí a v ambulancích bylo vyšetřeno přes 385 tisíc lidí. Loni průměrná mzda v nemocnici činila 41 500 korun, letos platy stouply asi o pět procent. „Pro příští rok počítáme s tím, že udržíme objem investic z vlastních zdrojů na stejné úrovni. Věříme, že zachráníme nemocnici ve Frýdlantu a také zvýšíme objem prostředků určených na mzdy našich zaměstnanců přinejmenším o sedm procent," dodal Lukáš.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, rozpočet, Liberec, zisk, Krajská nemocnice Liberec, Turnov, Frýdlant, Nemocnice Frýdlant, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice bude letos v zisku kolem 90 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.