Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nemocných přibývá, blíží se epidemie. Nejhůř jsou na tom předškoláci

V Libereckém kraji stoupl za poslední týden skoro o čtrnáct procent počet nemocných s akutními respiračními infekcemi. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1426 nemocných.

Současný stav hygienici za chřipkovou epidemii nepovažují. O ní se hovoří tehdy, když se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 tisíc lidí. Nemocnost odpovídá ročnímu období. „Rovněž tak výskyt chřipkového viru v tomto období není neočekávaný," informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Nemocných výrazně přibylo i v republikovém měřítku, skoro o 30 procent. Na 100.000 obyvatel je 1452 případů. „Nemocnost v Libereckém kraji je srovnatelná s celorepublikovou nemocností. Ve všech okresech kraje je nemocnost nejvyšší v kategorii předškolních dětí," řekla mluvčí hygieny. Z regionů kraje za poslední týden nejvýrazněji nemocnost stoupla na Jablonecku, o 40 procent. „K nárůstu přispěla zvýšená nemocnost nejen u předškolních, ale i u školních dětí," uvedla Balašová. Na Jablonecku je na 100 tisíc lidí nemocných 1530. Ještě vyšší je nemocnost na Liberecku, kde je 1558 případů na 100 tisíc lidí.

Chřipkové viry jsou zatím diagnostikované sporadicky, a to především u hospitalizovaných pacientů. Za poslední týden přibylo osm případů. „Celkově od začátku chřipkové sezony 2019/2020, tedy od začátku září 2019, evidujeme 39 laboratorně potvrzených případů chřipky, z toho 38 případů chřipky typu A," dodala mluvčí hygieny. Ve dvou případech byl průběh onemocnění závažný a jeden člověk zemřel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, chřipka, Liberecký kraj, epidemia, Krajská hygienická stanice, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných přibývá, blíží se epidemie. Nejhůř jsou na tom předškoláci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.